Menu 

O aktivnom uglju i njegovim lekovitim svojstvima smo pisali već nekoliko puta, a u poslednje vreme on je sigurno jedan od najpopularnijih prirodnih dodataka prehrani širom sveta. Donosimo vam savete kako da ga koristite i stavite u službu svog zdravlja.

Aktivni ugalj se može koristiti na zaista mnogo načina za poboljšanje probave te za negu kose i kože pa sve do tretiranja uboda insekata i blažih infekcija. Ako ne znate kako, mi vam otkrivamo kako tačno da ga uzimate.

Za nadutost i gasove

Ako aktivni ugalj uzimate da se rešite neugodnsti u stomaku onda imate nekoliko opcija kako to da uradite. Možete ga uzimati u obliku kapsule, tečnosti ili praha, a najdelotvorniji je svakako onaj u tabletama ili kapsuli. Tablete su možda jeftinije ali uzmite u obzir da kapsulu možete otvoriti pa prah koristiti na druge način pa se više isplati.

Kada uzimate suplemente aktivnog uglja obavezno pijte puno vode da biste izbegli mogući zatvor. Obavezno ih uzimajte između obroka, kad je stomak nešto prazniji i nemojte jesti odmah nakon što ga uzmete da bi organizam što bolje apsorbovao sve nutrijente. Aktivni ugalj po potrebi možete uzimati na dnevnoj baz. Tačno pratite uputstvo na pakovanju i nemojte povećavati dozu na svoju ruku.

3730936344_80ef97e042_z

Za negu kose i kože

Kad je u pitanju nega kose i kože sigurno možete prnaći gotove proizvode koji ga sadrže, ali ako ne onda prah možete iskoristiti sami.

  • Za masku za lice dodajte kašičicu aktivnog uglja u mlaku vodu da dobijete pastu, zatim dodajte kašičicu meda ili gela aloe vere i tanak sloj nanesite na lice. Isperite nakon 5-10 minuta.
  • Da bi vaša kosa bila zdrava i da biste je sačuvali od zagađenja iz vazduha, dodajte kašičicu aktivnog uglja u vaš šampon i koristite kao i obično.
  • Za piling za telo. Otvorite nekoliko kapsula pa prah utrljajte direktno na mokru kože i masirajte kružnim pokretima prstiju, posebno problematične delove pa isperite.

Imajte na umu da aktivni ugalj u ove svrhe nije preporučljivo koristiti na dnevnoj bazi, ali radije ga koristite nego bilo koji drugi proizvod za dubinsko čišćenje kože jer sigurno sadrži manje štetnih hemikalija.  Ako imate izrazito suvu kosu i kožu, onda proizvode sa kativnim ugljem treba da zaobiđete jer on dodatno isušuje, a to sigurno ne želite. Kad god koristite neki novi proizvod makar i aktivni ugalj obavezno ga prvo testirajte na malom delu kože, obično sa unutrušnja strane ručnog zgloba, ako ne dobijete nikakvu rekaciju onda ga koristite i na ostatku tela.

Prah aktivnog uglja se može koristiti u obliku paste za saniranje manjih rana, iritacija kože, alergijskih reakcija, ujeda insekata i blažih infecija. Za neke teže slučajeve obratite se lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar