Menu 

Povraćanje je kod dece veoma česta pojava, klinci bljuckaju bukvalno otkako se rode, a kasnije su podložni raznim virusnim obolenjima i problemima sa probavom koji uzrokuju povraćanje. Mi vam donosimo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da što pre zaustavite povraćanje kod dece.

Kod beba je bljuckanje nakon obroka sasvim normalno, ali ako beba bljucka nekoliko puta u toku dana i to nije povezano sa jelom može se desiti da zbog toga ne dobija na težini i u tom slučaju bi trebalo da se konsultujete sa lekarom. Deca uglavnom povraćaju zbog gastroenteritisa, stomačnom infekcijom koju uzrokuje virus ili bakterija. Virusna infekcija je obično nešto blaža i može biti povezana sa respiratornim problemima (bolno grlo, zapušenje, bol u ušima),  a bakterijske infekcije dolaze sa nešto težom klinikčkom slikom i mogu biti propraćene prolivom. Pored dijareje gastroeneteritis može biti praćen i povišenom temperaturom. U oba slučaja deci nije potrebno neko posebno lečenje i uz pravilnu ishranu obično bivaju bolje nakon nekoliko dana.

Uzroci mučnine i povraćanja mogu biti:

 • Vožnja
 • Infekcija uha, pluća, urinarnog trakta, bolova u stomaku i crevima.
 • Upala slepog creva (praćena povišenom temperaturom i bolovima u stomaku).
 • Trovanje hranom ili nekim hemiklaijama.
 • Migrenozna glavobolja (kod starije dece).

Najbolji lekovi za povraćanje

2066221411_6618337343_z

-Za povraćanje ni lekar obično ne propisuje nikakve lekove, osim ako ono nije uzrok nekog težeg obolenja. Ako je pak reč o virusu, stomačnom gripu ili osetljivom stomaku, evo šta treba da radite.

-Obratite pažnju da dete uzima dovoljno tečnosti, posebno ako pored povraćanja ima i proliv. To je nejvažnije da ne bi došlo do dehidracije. Čak i ako dete povrati sve što popije nešto tečnosti će se u organizmu ipak zadržati. Deci je najbolje davati po kašičicu-dve vode ili čaja bez šećera, a možete nabaviti i neke napitke za rehidrataciju.

-Nemojte mališanima davati krutu hranu u prvih 24 sata od početka povraćanja. Umesto krute hrane davajte detetu male količine tečnosti, na svakih pet minuta po jednu kašičicu. Isto tako možete detetu dati da sisa kockicu leda ili mokru gazu. Ako dete ne povrati baš sve što mu dajete postepeno pvećavajte količinu tečnosti.

-Ako dete koje povraća još uvek doji, nikako nemojte prestajati sa dojenjem, bebu u tom slučaju hranite nešto češće nego inače, ali u nešto manjim količinama. Da biste lakše odredili koliko mleka dajete bebi, najbolje bi bilo da se izmuzete i mleko dajete na kašičicu.

-Deca starija od 6 meseci mogu uzimati napitke za rehidrataciju koje možete kupiti u apoteci. Obično se razmute i daju se mališanima na 24 sata.

-Ukoliko dete ima i proliv nipošto ne bi trebalo da uzima voćne sokove i slatke napitke koji su bogati šećerima i pogoršavaju proliv. Ako dete nema proliv, već samo povraća možete mu dati male količine voćnog soka i vode.

-Ako dete može popiti tečnost bez povraćanja nakon prvih osam sati polako možete uvoditi i krutu hranu. Za mlađu decu neka to budu kašice od jabuka ili banana, a deca straija od godinu dana neka grickaju krekere, tost, supu, pire krompir ili beli hleb. Sa normalnom ishranom dete može nastaviti 24 časa nakon što je povraćanje prestalo.

300583907_f31d7d9454_z

Kada potražiti lekarsku pomoć

 • Ako primetite znakove dehidracije poput letargije, bezvoljnosti, suvih usta i usana, manjak mokrenja (4-6 sati beba, više od 6 sati kod starije dece).
 • Ako je povraćanje praćeno jakim bolovima u stomaku, jakom glavoboljom i povišenom temperaturom, posebno ako pored povraćanja dete nema proliv.
 • Ako dete povraća nakon povrede glave.
 • Ukoliko dete povraća krv ili sadržaj nalik granulama kafe, to je znak da postoji određeno krvarenje.
 • Izbačeni sadržaje je zelene boje i dete ima jake abdominalne bolove, to može biti znake da dete ima neku blokadu u crevima.
 • Ukoliko je detetu stomak tvrd i osetljiv između povraćanja.
 • Ima veoma dramatične promene u mentalnom statusu.
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
 1. Jelena

  Moj dete mnogo povraca

Napišite komentar