Menu 

Iako smo svedoci proleća u sred novembra to nikako ne znači da se možete opustitit kad su u pitanju prehlade i grip – naprotiv. Upravo iz tog razloga vam predstavljamo biljčicu koja provereno jača imunitet i čuva od prehlade i gripa, a zove se ehinaca.

Ehinacea je prirodni biljni lek koji se uglavnom koristi u obliku tinkture da bi organizam odbranila od virusa i bakterija koji najčešće uzrokuju prehlade. Cvetove ove divne biljčije možete prilično jednostavno uzgojiti, a u medicinske svrhe se koriste i koren i latice.

Kako se koristi ehinacea?

3961542822_8a40a70ce0_z - kopija

Postoji zaista mnoštvo proizvoda na bazi ove biljke koje možete kupiti u apoteci i to bez lekarskog recepta. Tako imamo: tinkture, sušene latice i koren, čajeve i kapsule. Pošto se prodaje u raznim oblicima to takođe znači da se za određene proiizvode koriste različiti delovi ehinacee, a to je prilično važno znati. Jedno istraživanje je pokazalo da se najdelotvornijim za odbranu od prehlade pokazao ekstrakt ove biljke koji treba koristiti tačno prema napisanom uputstvu. Ako ste alergični na ambroziju, hrizanteme, tratinčice ili neven, ovu biljku ne bi trebalo da koristite.

Test svežine

Da biste proverili da li je vaša tinktura prirodna i dovoljno kvalitetna treba da obavite kratak test. Sve što treba da uradite jeste da stavite kap tinkture na jezik i čekate rezultat. Ako jezik na mestu gde ste nakapali počne da vas pecka i osetite trnjenje, znači da je tinktura kvalitetna i sveža. Naučnici kažu da ovaj test otkriva prisutsvo komponente koja se zove izobutilamid koja se nalazi u listovima i cvetovima ehinacee, a inače pomaže crvenim krvnim sudovima da organizam odbrane od virusa i bakterija.

Kratka istorija ehinacee

Pre nego što su otkriveni antibiotici u obliku u kom su nam danas poznati ehinacea se koristila u te svrhe. Najčešće se koristila za lečenje prehlade i gripa, ali i nekih drugih obolenja poput bolnih desni, rana pa čak i veneričnih obolenja. Ova biljka je polako počela padati u zaborav kad su se pojavili medikamenti koji ubijaju bekterije početkom dvadesetog veka. Uprkos tome nemački nučnici su se potrudili da ona dobije zasluženo mesto kad su u pitanju prirodni lekovi.

8009720527_5a22e09742_z - kopija

Moderna istraživanja o ehinacei

Dugi niz vekova ehinacea je predmet mnogih istraživanja koja mahom potvrđuju njene beneficije po ljudsko zdravlje. Tako je istraživanje sprovedeno 1990 godine otkrilo da ehinacea skraćuje vreme bolesti, olakšava zapušenja disajnih puteva .

2005 godine, 437 hrabrih volontera na Univerzitetu u Virdžiniji je pristalo da im ise ubrizga virusa prehlade u nos. Polovina volontera je nedelju dana pre ubrizgavanja kao preventivu uzimala ehinaceu, a druga polovina placebo. Nakon toga su svi bili u izolacijii pratilo se njihove stanje. U ovom slučaju ehinacea se nije pokazala kao veoma uspešna.

Uprkos početnom razočarenju ovo je bio samo početak opsežnijeh istraživanja koje je pokazalo da veće doze ekstrakta napravljenog od svežih cvetova ehinacee bi bolje odradile posao, a potrebno je sa uzimanjem početi nešto ranije od nedelju dana. Nakon što su ove ispravke uzete u obzir, ehinacea je dala mnogo bolje rezultate. Isto tako dokazano je da aktivni sastojci ove biljke variraju od dela do dela biljke. To pak znači da njiova primena može biti prilično široko rasprostranjena. Jedno istraživanje sprovedeno 2007 godine je otkrilo da uzimanje lekova na bazi ove biljke tokom prehlade ili gripa skraćuje njihovo trajanje za 1,4 dan, a ukoliko ih redovno uzimate za vreme sezona gripa i prehlada smanjujete rizik za obolevanje za čak polovinu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar