Menu 

Svi oni koji pate od refluksne bolesti ili želučanog reflukasa znaju koliko konzumiranje određenih namirnica može biti bolno. Otkrivamo vam spisak namirnica koje bi u potpunosti trebalo da izbacite ukoliko imate refluksnu bolest.

Određene namirnice zaista mogu pogoršati simptome bolesti tako što utiču na smanjenje izdržljivosti ventila koji razdvaja jednjak i želudac. Na taj način se produžava vreme koje hrana provede u stomaku i želudac proizvodi više kiseline.

Štetna hrana za želučani refluks

paradajz

Paradajz. Paradajz je namirnica bogata limunskim i jabučnim kiselinama i zato se sveži paradajz kao ni proizvodi na bazi paradajza kao što su supe i sosevi ne preporučuju. Čak ni termička obrada paradajza neće popraviti stvar i zato jednostavno treba da ga jedete što ređe.

Citrusno voće. Istraživanja su pokazala da suzdržavanje od konzumacije citrusnog voća zaista umanjuje simptome refluksne bolesti kao što su kašalj i promuklost. pH vrednost limuna je toliko mala da je on jedna od najkiselijih namirnica. Ako žudite za nečim svežim i sočnim radije odaberite ananas.

Crveni luk. Ova namirnica nikako ne bi trebalo da se nađe na vašem tanjiru ukoliko imate refluksnu bolest jer je veza između nje i refluksa dokazana nebrojeno puta. Konzumiranjem luka povećava se vreme u kome staomak ima pH vrednost manju od četiri. Kuvanjem se uticaj luka ne umanjuje i zato ga jednostavno izbacite iz upotrebe.

gazirano

Gazirana pića. Gas koji se ispušta iz gaziranih pića u vaš stomak povećava gastritički pritisak i svi oni mehurići na neki način pritišću želudac, razvlače ga i podstiču poklopac jednjaka da se otvara. Pored mehurića još veće probleme može napraviti soda.

Alkoholna pića. Alkohol podstiče želučanu kiselinu da se vraća u jednak što može izazvati onaj grozni, dobro poznati osećaj peckanja.

Začinjena hrana. Začinjena hrana je jedan od najčešćih okidača za pogoršanje simptoma kod obolelih od refluksne bolesti, ali istraživanja su pokazala da ljuto ne stvara pritisak pod kojim se sfinkter jednjaka zatvara. Problem je u tome što začinjeno iritira jednak i na taj način dolazi do pogoršanja simptoma.

Masna hrana. Masti se u organizmu probavljaju veoma sporo što znači da se duže zadržavaju u stomaku pa stomačna kiselina ima više šanse da se vrati u jednjak i izaove neugodne probleme. Ako već želite jesti masnu hranu gledajte da to budu manje porcije i najmanje nekoliko sati pre odlaska u krevet.

masno

Kafa. Iako nisu u potpunosti sigurni zašto je to tako, stručnjaci tvrde da konzumiranjem većih količina kafe dolazi do pogoršanja simptoma refluksne bolesti. Lekari savetuju pijenje kafe od tamnijih zrna jer su ona manje kisela od one blaže prženih i takva kafa će vam lakše pasti na želudac.

Čokolada. Nije poznato da li je kofein glavni krivac zbog koga čokolada loše utiče na refluksnu bolest, ali istraživanja kažu da otpuštanje većih količina serotonina iz creva koje dolazi kao posledica konzumiranja čokolade smanjuje osećaj opuštenosti. S druge strane, veliki udeo masti u čokoladi može takođe da ima loš uticaj. Interesantno je i to što se veruje da tamna čokolada koja je inače puno zdravija od obične mlečne lošije utiče na želudac.

čokolada

Pepermint. Iako se preporučuje kod problema sa probavom kod ljudi koji nemaju refluks, u slučaju refluksa može biti kontraproduktivan. Razlog tome je što pepermint sprečava nadimanje i stavaranje gasa u crevima što nije dobro u slučaju želučanog refluksa.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar