Menu 

Rotavirus je virus koji napada crevni trakt gotovo sve dece mlađe od pet godine. Deca ovaj virus dobijaju više od jednom, ali je obično prvi put najgori. Rotavirus odlikuju simptomi poput uznemirenosti stomaka i proliva.

Bebe i veoma mala deca koja obole od rotavirusa treba da budu pod stalnim nadzorom lekara jer veoma brzo može doći do dehidracije koja nastaje usled gubitka tečnosti i ona mora čim pre da se nadoknadi. Dehidraciju je voma važno sprečiti pošto ona mož dovesti do mnogo drugih komplikacija.

Rotavirus se veoma lako širi, a najčešće vlada zimi i u rano proleće, a deca najčešće obolevaju na mestima poput vrtića i škola.

Zaraza se širi usled kontakta sa stolicom zaraženog deteta, a širenje je veoma teško sprečiti čak i ako je higijena prostora u kome deca borave na visokom nivou.

rotavirus2

Simptomi rotavirusa

Obično je potrebno 1-3 dana da se pokažu prvi simptomi zaraze, a prvi koji se pokaže je obično povraćanje praćeno prolivom i povišenom temperaturom. Kod dece sa rotavirusom se obično javlja obilan vodeni proliv koji može trajati od 4- 8 dana, a može da se nastavi i traje nekoliko nedelja čak i kad dete oseti poboljšanje.

Ovakav proliv u kombinaciji sa povraćanjem veoma lako može dovesti do dehidracije kod beba i male dece i zato je važno da bez obzira na virus nastavite hraniti i dojiti decu. Lekar dijagnozu rotavirusa postavlja prema simptomima, uzevši u obzir godišnje doba. Ako dete ima ovakve simptome tokom zime i ranog proleća posebno u novembru i aprilu velika je verovatnoća da se radi o rotavirusu. Da bi se dijagnoza potvrdila obično se vrše testovi nad uzorcima stolice deteta.

Lečenje rotavirusa

Veoma je važno da detetu u ovom slučaju bude udobno i da se na sve moguće načine spreči dehidracija. Držite dete u naručju koliko god ono traži, obucite ga u udobnu pamučnu garderobu i često menjajte pelene. U slučaju  obilnog proliva pelenski osip je veoma izvestan pa bi bilo dobro da umesto vlažnim maramicama bebinu guzu brišete vlažnom gazom.

Detetu nemojte davati nikakve lekove na svoju ruku pre nego se posavetujete sa pedijatrom.

Za rehidraciju lekar će vam preporučiti posebne otopine koje ćete davati bebi tokom dana da bi nadomestili tečnost i elektrolite. Obična voda nije dobra za rehidraciju jer ne obezbeđuje potrebne nutrijente i elektrolite. Isto tako treba da imate na umu da ove otopine neće sprečiti proliv, ali će sprečiti dehidraciju.

Pored napitaka za rehidraciju lekar će vam verovatno preporučiti i probiotike da bi se održao balans bakterija u crevima. Kod veoma male dece i beba sa prvim znakovima dehidracije je neophodno bolničko lečenje. Dehidraciju ćete prepoznati prema sledećim simptomima:

  • Dete je pospano i teško ga budite.
  • Suva su mu usta i oči.
  • Dete je mlitavo i ekstremiteti su previše opušteni.
  • Pelena je suva više od 12 sati.

rotavirus3

Može li se sprečiti zaraza rotavirusom?

Ako dete ide u vrtić veoma je teško sprečiti da se dete zarazi, a neka istraživanja su pokazala da je dojenje najbolja preventiva. Isto tako postoji vakcina koja se daje u 2-3 doze bebama od drugog meseca života. Vakcina nije obavezna i možete je dobiti na zahtev. Tokom sezone rotavirusa veoma je važno da sebi i detetu veoma često perete ruke sapunom i vodom.

Sviđa nam se
Datum
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar