Menu 

Drvo koje nosi naziv moringa oleifera se smatra jednom od najturitivnijih biljaka na svetu koja u sebi sadrži veliku koncentarciju zdravih supstanci u sasvim malim listovima. Danas ćemo biti vaš vodič kroz sva lekovita svojstva moringa praha.

Kao što bi se dalo zaključiti samo od sebe, moringa prah se pravi od svežeg listova ovog drveta. Obično je izrazito zelene boje i karakterističnog orašastog mirisa. Prah se dobija tako što se sveži listovi moringa drveta suše na niskim tempraturama, a zatim se melju u sitni prah. Nakon toga prah se pakuje u kapsule ili u kesice, a svežinu zadržava do nekoliko meseci nakon pakovanja i u tom periodu zadržava svu svoju nutritivnu vrednost, vitamine, minerale, antioksidante, hlorofil i kompletne amino kiseline.

Ono što je specifično za ovu biljku jeste da sami prah koji se dobija sušenjem sadrži mnogo više nutrijenta od svežeg lista, a njegova upotreba ne donosi nikakve nuspojave, lako se čuva i upotrebljava. Može se koristiti tako da ga jednostavno razmutite u vodi, ali i u mnogim receptima.

moringa listovi

Lekovita svojstva moringa praha

Kada pričamo o tome koliko je ova namirnica zdrava, koliko minerala i vitamina sadrži te u koje je sve svrhe možemo koristiti, lista gotovo da nema kraja. Ovaj prah sadrži oko 20 različitih vrsta amino kiselina, 46 antioksidanata, 36 antiupalnih komponenti i preko 90 supstanci koje inače smatramo veoma važnim suplementima za opšte zdravlje.

Odličan je izvor minerala poput gvožđa i kalcijuma te vitamina A, B, B1, B2, B3, B6, C i E kao i makro minerala i fitonutrijenata. Pored svega nabrojanog odličan je izvor kvalitetenih proteina i dijetalnih vlakana.

Zašto bi trebalo uvrstiti moringa prah u redovnu ishranu?

Povećava izdržljivost. Iz razloga što sadrži kompletan paket vitamina, minerala, fitonutrijenata i antioksidanata, ovaj prah je odličan za jačanje imuniteta i povećanja izdržljivosti te poboljšanje koncentracije. Posebno se preporučuje studentima i sportistima. Ako planirate mršaviti u skorije vreme ovaj prah će vam pomoći jer će vam obezbediti više energije za vežbanje.

Drži dijabetes pod kontrolom. Kapsule moringa praha mogu biti od velike koristi za dijabateičare jer potpomažu održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Snažan antioksidant. Moringa prah je veoma bogat polifenolima katehinima, posebno EGCG-om koji dokazano suzbija rast ćelija raka.

Snižava povišen holesterol. Veoma je efikasan u snižavanju lošeg holesterola i suzbijanju nastanka krvnih ugrušaka.

Kontroliše krvni pritisak. Još jedna u nizu beneficija koje obezbeđuje moringa prah jeste snižavanje povišenog pritiska i dobar san. Koristi se kao prirodni lek protiv insomnije jer sadrži određena svojstva pomoću kojih se mogu lečiti problemi sa spavanjem.

Detoksikacija. Često se koristi za pročišćavanje vode jer poseduje detoksikujuća svojstva. Pošto deluje kao koagulant on privlači sve štetne materije i otrove pa na taj način potpomaže detoksikaciju čitavog organizma.

Leči depresiju. Veoma često se koristi u lečenju depresije i anksioznosti, a promenu ćete osetiti svega par dana nakon što ste ga uvrstili u redovnu ishranu.

Odličan za trudnice i dojilje. Od posebne koristi može biti za sve dojilje i trudnice koje možda pate od nedostatka određenih nutrijenata. Oko šest kašika moringa praha dnevno zadovoljava dnevne potrebe ženskog organizma za gvožđem i kalcijumom koji su tokom perioda trudnoće i dojenja veoma važni.

Za lečenje manjih infekcija. Kod manjih gljivičnih i bakterijskih obolenja možete koristiti moringa prah umesto komercijalnih lekova jer snižava šećer, anemiju i potpomaže gubitak kilorama.

Jača imunitet. Pored svega što smo naveli ovaj prah zaista jača imunitet, pozitivno utiče na zdravlje očiju, mozga, ubrzava metabolizam te podstiče pravilan rad jetre i bubrega.

sušena moringa

Moringa prah za zdravlje i lepotu kože

Pored onih zdravstenih od ovog praha možete imati i neke druge beneficije kao što su zdrava i lepa koža.

Za sjajnu kožu. Pomešajte ovaj prah sa pastom od sandalovine i nanesite na lice kao bilo koju drugu masku, ostavite da stoji pa isperite vodom. Kao rezultat dobićete glatku, sjajnu i čistu kožu, bez crvenila.

Usporava proces starenja kože. Pošto je odličan izvor antioksidanata sa visokom koncentracijom vitamina A, C, E te bioflavonoida koji blokiraju štetan uticaj radikala i oksidaciju zdravih ćelija na taj način odlaže pojavu bora i finih linija na licu.

Za zacelenje rana. Na manje rane i posekotine nanesite ovaj prah, to će ubrzati zacelenje i smanjiti mogućnost ožiljka.

kapsule

Za negu kose

Pored nege kože veoma efiksanim se pokazao i kad je u pitanju nega kose, a koristite ga iz sledećih razloga.

Pospešuje stvaranje keratina. Određeni vitamini, minerali i amino kiseline koje se nalaze u ovom prahu utiču na formaciju proteina keratina koji je od vitalnog značaja za zdravlje kose. Takođe, sadrži amino kiselinu metionin koja kosu opskrbljuje sulfurom koji sprečava opadanje.

Poboljšava rast kose. Zbog velike koncentracije vitamina A, ovaj prah podstiče rast kose, a cink sprečava isušivanje i blokadu žlezda zadzuženih za proizvodnju prirodnog sebuma. Nedostatk vitamina A uzrokuje suvu kosu i pojavu peruti.

Obezbeđuje nutrijente potrebe za zdrav folikul dlake, a za to su zaslužni vitamini iz grupe B, posebno B6. S druge strane vitamini A i E poboljšavaju cirkulaciju u samom vlasištu što omogućuje nutrijentima do dospeju u sami folikul dlake. Kao rezultat dobićete zdraviju i jaču kosu.

Na samom kraju važno je napomenuti da je moringa prah potpuno organski proizvod koji nema nikakvih nuspojava i siguran je za korištenje svima. Često se daje i malim bebama za bolji apetit.

Sviđa nam se
Autor
Otkrijte lekovita svojstva moringa praha
Datum
Ime
Moringa prah za zdravlje, kosu i kožu
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar