Menu 

Isplanirali ste svoj dijetalni režim? Zaboravili ste kuskus? Hajde da vam otkrijemo tajnu Bliskog istoka. Zašto je kuskus tako dobar za „kusanje“?

Ova vrsta hrane daje poseban praznični element salatama Bliskog istoka. Poreklom je iz Maroka, a sastoji se od malih kuglica sušenog griz testa. Mnogo je bolja zamena za rižu, a obavezan dio svih dijeta. Zašto?

Jedna šolja kuskusa obezbeđuje vam 176 kalorija ili 8 odsto od standardne „2000 kalorija dijete“. Takođe, to je manje kalorija nego što ima u šolji riže. Za razliku od drugih, sličnih namirnica, kuskus je mnogo bogatiji proteinima, koji su važni za održavanje visokog nivoa energije. Unos proteina je vrlo značajan za jačanje mišića, posebno posle vežbi, koje su važan deo vaše dijete. Telo, takođe, koristi proteine da bi zalečilo rane i izgradilo enzime.

Jedna šolja kuskusa vam obezbeđuje 61 odsto preporučene vrednosti selena. Značajni izvori selena u dijetama su vrlo retki, zato je važno da uključujete kuskus u svoj zdravi režim ishrane. A uz to, selen, ako antioksidant štiti krvne sudove od arteroskleroze.

Kuskus je bogat i kalijumom i jedna šolja ove paste obezbeđuje vam 39 odsto preporučene dnevne doze. Kalijum u dijetama ima nekoliko važnih funkcija, među kojima su regulisanje krvnog pristiska i lupanja srca. Sa njim se lakše kontroliše i bilans tečnosti.

Donosimo vam i najjednostavniji, vegetarijanski i dijetalni recept sa kuskusom. Potrebni su vam: kuskus (oko 200 grama), grašak (50 gr), kari u prahu (pola kišikice), mladi luk (dva komada), jedno tvrdo kuhano jaje, maslinovo ulje (dve velike kašike), limunov sok (dve kašikice), so i biber. Kuskus skuhate prema uputstvu na pakovanju. Pomešajte ga s graškom, karijem, mladim lukom i jajima. Na kraju dodate maslinovo ulje, limunov sok, so i biber i lagano promešate. (Isprobajte i ovaj fenomenalni recept sa kuskusom i koštunjavim i suvim voćem)

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. klara mandic

  Prvi put sam se susrela sa kuskus-om u hong kongu, a potom ga jela svuda po celoj aziji. odusevljena sam

 2. Nina

  Da li kuskus goji ? Zelim da drzim dijetu,u kojoj cu primenjivati kuskus sa raznim vrstama povrca,pa me zanima da li postupam ispravno. Hvala unapred ! :)

 3. astrofizika

  Clanak daje dezinformacije u javnost i netacan je kao takav.
  Kuskus je jako snazan i pun ugljenhidrata, poput rize,
  testenine.

Napišite komentar