Menu 

Živimo u potrošačkom društvu i gotovo da nema toga što ne može da se kupi i uštedi nam vreme. Ipak, postoji nekoliko sitnica koje sigurno često koristite, a koje nikako ne bi trebalo da kupujete već da ih uvek izrađujete sami. Razlozi za to su što ih je veoma jednostavno izraditi i što je još važnije ne sadrže nikakve štetne hemikalije i sastojke za razliku od onih kupovnih.

Sigurni smo da ćete biti iznenađeni većinom stvari sa ovog spiska, ali probajte sami izrađivati ber neke od njih.

Sredstvo za čišćenje. Sredstva za čišćenje koja obično koristimo u većini slučajeva sdrže hemikalije koje nikako nisu dobre po naše zdravlje. Za kupovinu takvih jakih sredstava uopšte nema potrebe jer bez problema možete napraviti sami, prirodno i potpuno sigurno za upotrebu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pomešajte jedan deo vode i jedan deo običnog belog sirćeta, sipajte u sprej flašu, promešajte i vaše sredstvo je spremno za upotrebu.

Ekstrakti za kolače. Kupovni ekstrakti koje obično koristimo kad pečemo kolače su veoma korisni, ali vam zaista nije potrebno puno truda da napravite sami svoje ekstrakte. Potrebno vam je svega nekoliko namirnica i nekoliko nedelja strpljenja.

Da biste napravili osnovu sve što treba da uradite da namirnicu od koje želite napraviti ekstrakt potpite u neki alkohol koji nema jaku aromu (najbolji izbor je votka), dobro zatvorite i ostavite da stoji nekoliko nedelja. Povremeno promešajte.

Osveživač vazduha. Osveživači vazduha koje obično kupujemo u prodavnicama zaista mogu biti loši po zdravlje jer sadrže mnoštvo hemikalija, a u većini slučajeva su previše jaki za prostor u kome se često boravi. Nema potrebe da kupujete osveživače jer bez mnogo napora možete napraviti potpuno prirodne.

Sve što treba da uradite jeste da u manju šoljicu sipate 1/4 šolje sode bikarbone i nakapate 10-15 kapi omiljenog eteričnog ulja. Dobro promešajte i stavite na mesto koje želite osvežiti. Ne može jednostavnije, zar ne?

Dezodorans. Mnogo puta do sad smo pisali kako kupovni dezodoransi nikako nisu dobra opcija za kožu i zato neka vaš prvi izbor bude “uradi sam” dezodorans koji bez problema možete napraviti sami. Princip je isti kao kod osveživača vazduha, pomešajte sodu bikarbonu i eterično ulje, a možete dodati i nekoliko kašika kokosovog ulja. Sve dobro izmešajte, stavite u manju kuticiju pa u frižider da se stisne. Koristite baš kao i svaki drugi dezodorans.

melasa

Smeđi šećer. Smeđi šećer je poprilično skup i malo je onih koji si ga mogu priuštiti. Možete ga napraviti sami, ali vam je za to potrebna melasa koju je kod nas poprilično teško naći. Ako ipak uspete, smeđi šećer napravite tako da jednostavno izmešate jednu šolju organskog belog šećera sa kšikom melase. Sve dobro promešajte i spremite u teglicu. Ako želite malo jaču boju, dodajte još melase.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. p

    Najbolji i najjednostavniji dezodorans je limun – nekoliko kapi soka je dovoljno.

Napišite komentar