Menu 

Pčele su veoma plemenite životinje od kojih čovečanstvo ima višestruku korist, one oprašuju naše omiljeno cveće i daju nam med, ali isto tako znaju i da bocnu. Donosimo vam savete kako da tretirate ubod pčele.

Pre nego krenete sa tretmanima koji će vam odagnati bolove veoma je važno da znate koji su prvi simptomi alergijske reakcije na ubod pčele, a u tom slučaju se čim pre trebate javiti najbližoj stanici hitne pomoći. Ako primetite neobične otoke po telu i otežano disanje trebalo bi da se javite lekaru. Statistika kaže da svega jedan odsto populacije pati od ozbiljnih alergija na ubod pčele, a tri odsto od malo blažih oblika. Ako vas pčelica bocne dok ste napolju, evo šta treba da radite.

Oprezno izvucite žaoku. Stisnite kožu tik uz žaoku noktom, kreditnom karticom ili nožićem, da se podigne na površinu, a zatim je pincetom ili noktima pažljivo izvucite napolje. Pazite da ne stiskate žaoku jer ćete na taj način ispustiti još više venoma (otrova) koji sadrži.

http://www.dreamstime.com/stock-images-toothbrush-toothpaste-image22001794

Hladan oblog sa papainom. Ako u kući imate začin za omekšavanje mesa, pomešajte ga sa ledenom vodom, umočite gazu u mešavinu i stavite na ubod 10 minuta. Enzim koji se nalazi u sredstvu za omekšavanje mesa će omekšati mesto uboda i sprečiti širenje venoma. Isti taj enzim se nalazi i u papaji pa ukoliko ovo voće imate pri ruci stavite mali komadić na mesto uboda. Ako pri ruci nemate ni ovaj začin ni papaju onda sigurno imate pastu za zube koja će vam biti sjajna prva pomoć za ubod pčele.

Smanjite upalu antihistaminicima. Kao prventivu uzmite tabletu od 25-30 miligrama antihistaminika koji će umanjiti uticaj otrova te smanjiti oticanje i svrab. sigurni smo da ukoliko imate klince kod kuće sigurno imate Flonidan “za svaki slučaj”.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-ice-pack-cooling-image38274218

Led kao spas. Na ranu odmah stavite i led umotan u pamučni peškirić i držite tako 20 minuta. Hladnoća sužava krvne sudove i na taj način sprečava otrov da se širi, a s druge strane izazvaće obamrlost mesta uboda i smanjiti bol i svrab.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
 1. Sumadinac

  Veoma efikasan i licno isproban lek protiv uboda pcele je obicno sirce isprati ranu dobro sircetom ,u rekordnom vremenu bol ce prestati ujedno necete imati ni otok.

 2. Katarina Share

  Dodacu jos jedan proveren nacin…
  Tri razlicite travke (nije vazno koje, vazno je da su tri razlicite), izgnjeciti prstima i utrljati na mestu uboda. Nadam se da necete morati da proveravate, ali i ako budete, bicete zapanjeni rezlutatima.

 3. Ana Bogdanov

  Moze i ovako, izvadite zaoku i u ubod utrljajte sumpor sa sibice, isprobala na sebi i svojoj deci.

Napišite komentar