Menu 

Mnogi tvrde da se granica za menopauzu baš kao i za početak puberteta uveliko smanjila, ali pored tog prirodnog procesa postoji i nekoliko drugih razloga zbog kojih bi menopauza mogla da nastupi ranije.

Ako ste zapitali zbog čega osećate simptome menopauze ili perimnopauze, a tek ste zagazili u petu deceniju razmislite šta je moglo da utiče na to.

Operacija

Žene koje su imale bilo kakav operativni zahvat na jajnicima ili materici mogu osetiti rane simptome menopauze, a kad je u pitanju odstranjivanje materice ili jajnika, menopauza nastupa gotovo trenutno. Čak i operativni zahvati u abdomenu koji nemaju veze sa reproduktivnim organima mogu poremetiti protok krvi prema jajnicima i izazvati ranu menopauzu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-portrait-blond-middle-aged-woman-headache-image29767215

Prevremeni prestanak rada jajnika

Postoji mogućnost da žene koje u menopauzu uđu tokom svojih trideset ili čak dvadedesetih godina pate od neke bolesti koja je uzrokovala prestanak rada jajnika. Obavezno se savetujte sa lekarom koji će vas uputiti da obavite sve potrebne testove i otkrijete pravi uzrok.

Sindrom policističnih jajnika

Ovo stanje utiče na na ovulaciju, izaziva upalne procese i kao rezultat donosi oštećenja koja uništavaju folikule. Ako patite od sindroma policističnih jajnika velika je verovatnoća da ćete u menopauzu ući pre vremena.

Autoimuni poremećaji

Autoimune bolesti kao što su dijabetes, bolesti štitne žlezde, reumatoidni artritis i lupus se uveliko mešaju u rad hormona i izazivaju ranu menopauzu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-cranky-woman-menopause-image21561146

Tretmani protiv raka

Hemoterapija i lečenje radijacijom obično sa sobom donosi i rane znake menopauze u vreme kad ne bi trebalo da nastupi. Dokazano je da čak i lekovi koje žene uzimaju da smanje rizik od nastanka raka dojke mogu uticati na to da menopauza nastupi u ranijem životnom dobu.

Ako ste primetili promene koje nalikuju na simptome menopauze, a smatrate da za to nije ni blizu vreme obavezno se posavetujte sa vašim ginekologom da otkrijete pravi razlog ulaska u menopauzu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar