Menu 

Prva godina u bebinom životu je prepuna uzbuđenja kako za nju samu tako i roditelje, a jedna prvih većih prekretnica u prvim mesecima bebinog  života je svakako sedenje.

Kad beba počne da sedi to joj daje potpuno novu perspektivu za gledanje na svet i život i mrvicu više nezavisnosti. S vremenom mišići bebinog vrata i glave ojačaju dovoljno da beba može da se uspravi, a nakon toga bebac uči gde treba da stavi nožice da bi udobno seo.

Vi možete pomoći bebi da sedi tako što ćete joj postepeno razdvajati nožice u oblik slov V jer će to bebi pomoći da drži ravnotežu i da se samo ne prevali na jednu stranu što se kod beba često dešava i što nam je moramo priznati više nego simpatično. Kad beba savlada sedenje samo je pitanje dana kad će početi da puže, diže se na nožice i na posletku hoda. Kako bebi da olakšate da nauči hodati možete pročitati u tekstu “Kako da pomognete bebi da prohoda”.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-baby-sitting-highchair-image17058616

Kada beba može samostalno da sedi?

Beba će početi da savladava tehniku sedenja onda kad nauči da se sama okreće i pridržava glavicu. Mišići koji su bebi potrebni za sedenje se postepeno razvijaju od rođenja, a dovoljnu snagu dostižu između 4 i 7 meseci, a pedijatri ni ne savetuju duže sedenje pre navršenih sedam meseci bebinog života.

Sa napunjenih osam meseci beba bi trebalo da sedi samostalno bez ikakve podrške, gotovo sve zdrave bebe sa devet meseci mogu bez problema da sede same.

Kako beba uči da sedi?

Iako od prvog dana rođenja se preporučuju vežbe koje novorođenče kratko stavljaju u sedeći položaj, (beba leži na krevetu ili stolu za presvlačenje, a mama ili tata je nežno za ručice podižu u sedeći položaj) beba ne može da uči da sedi dok mišići vrata i glave ne ojačaju u potpunosti.

3-4 meseca

U ovom periodu mišići bebinog vrata i glave drastično jačaju i  trebalo bi da beba zna podizati, spuštati i okretati glavicu dok leži na stomačiću. Sledeće što će naučiti jeste kako da se održava na ručicama, da pravi male sklekove.

5-6 meseci

U ovom periodu beba može da sedi kratko, da drži glavicu i leđa uspravnima, ali uz odgovarajuću podršku. Ako stavljate bebu da sedi sa šest meseci obavezno je okružite jastucima i napravite joj improvizovanu foteljicu da ne bi pala.

7-8 meseci

U ovom razdoblju beba bi trebalo da sedi samostalno bez podrške, uspravnih leđa, ručica slobodnih za istraživanje. Beba bi sad bez problema trebalo da može iz ležećg položaja sama da se uspravi i sedne, pa čak i ako je stavite da leži na stomačiću. Sad bebu možete stavljati u stolice za hranjenje koje će vam uveliko olakšati obavljanje kućanskih poslova sa bebom.

Koliko nakon što nauči sedeti beba počinje puzati?

Onog trenutka kad beba usavrši sedenje i kad počne da balansira na kolenima i ručicama samo je pitanje dana kad će propuzati, a ova veština se savladava obično kad se beba približi prvom rođendanu. Prema fizičkim predispozicijama beba bi mogla da puza već sa napunjenih šest-sedam meseci, ali u proseku većina tu veštinu savlada tek nekoliko meseci kasnije.

Kad beba počne da puzi veoma je važno da obezbedite vaš dom što je bolje moguće, zaštitite oštre oglove i osigurate vratašca od komoda, regala i kuhinjskih ormarića i ladica da ih beba ne može otvoriti.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-little-baby-boy-sitting-bean-bag-chair-isolated-over-white-image33188249

Kako podsticati bebu da sedi?

Stavljajte bebu što više da leži i da se igra na stomačiću jer će na taj način mišići potrebni za sedenje jačati i razvijati se. Dok beba leži na stomačiću iznad bebine glave stavite neku veselu šarenu igračku koja će je naterati da podigne glavicu prema gore ili jednostavno vi pravite smešne izraze lica i dozivajte bebu.

Kad beba počne da sedi dajte joj da u ručicama drži omiljene igračke jer će tako lakše savladati veštinu balansiranja.

Ako vaša beba ni sa navršenih devet meseci nije savladala sedenje posavetujte se sa lekarom, ali ne paničite, sve su bebe različite. Ukoliko je vaša beba rođena pre navršene 37. nedelje trudnoće imajte na umu da postoji mogućnost da će sve razvojne ciljeve dostizati sa malo zakašnjenja.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Suzana

    Molim Vas konsultujte nekog fizijatra pre nego što objavite ovako nešto nenormalno i neinformisano u 21. veku kao što je vežba za posedanje koja nema veze sa mozgom. Bilo ko sa pola diplome će Vam reći da svom detetu kod kuće ne radite ono što mu radi pedijatar na kontroli, jer čestim povlačenjem za ruke i posedanjem od prvog dana?! možete ozbiljno da naudite svom detetu, to nije vežba, to je provera tonusa i napretka deteta koja ne treba da se praktikuje van ordinacije.

Napišite komentar