Menu 

Mnogi od vas koji imaju vinovu lozu u dvorištu su sigurno primetili kako iz stabljika, kada ih orezuju, curi bistra tečnost. Saznajte zašto je dobro sakupljati taj “nektar”.

To se obično radi na proleće (ali i ponavlja u toku godine), ali vi možete i sada zarezati stabljičicu loze i sakupljati tečnost za negu kose. O čemu se tačno radi?

Ovaj savet nam je ostao od naših baka. Tečnost dobijena iz stabljika loze odlična je ukoliko imate problema sa kosom – vrlo oštećena , beživotna, suva ili hemijski tretirana kosa; te protiv opadanja kose.

vinova loza za kosu

Potrebno je samo da zarežete lozu i stavite posudice i sačekate da se napune. Tečnost je bez mirisa i gotovo bez boje (ili malo žućkasta), a najbolje ju je koristiti svežu i to tako što je utrljate na teme i na dlaku i ostavite da deluje neko vreme. Ponavljajte dva puta na dan. Prema nekim tvrdnjama od toga kosa raste brže, zdravija je, podmlađena i mnogo će manje opadati. Poželjno je da postupak ponavljate 10 dana.

Stari ljudi tvrde da je ova tečnost odlična i za uklanjanje lišajeva (za samo nekoliko dana nestaju), protiv psorijaze, za negu kože, ali i protiv peruti.

Sok iz stabljike vinove loze dobar je i za lečenje umornih, upaljenih i nateklih očiju. Čuvajte ga u flašicama i tri puta na dan (ujutro, u podne i naveče) stavljajte obloge sa ovim sokom.

Da li verujete ovim savetima? Da li ste i sami pokušavali da negujete kožu i kosu na ovaj način?

Piši!
Širi dalje!

6 komentara
 1. Dragana

  Moja majka skuplja svage godine, i drži u staklenoj bočici u frižideru. I traje joj po godinu dana, bez ikakve promene.
  Dobra je za uklanjanje čmičaka, što je provereno u našem domaćinstvu.

 2. pero bratos

  dali se mogu Tom tekucinom i vid ostetiti i pitao vas je covjek,da se ta voda zna ukiseliti i niste dali nikakav odgovor.Oci su osetljive i bilo bi pozeljno da davate recepte koji su provjereni

 3. Vlada

  A sta ako se ta tecnos usmrdi? Ja sam cuvao u flasici ali se usmrdela, tj ima intezivan miris

 4. Snezana Rakic

  prelepo stablo formiralo se kao drvo

 5. LJiljana Gvozdic

  cula sam od moje svekrve da je njena baba to skupljala za oci

 6. Ago Husejnagic

  i za bubrege..

Napišite komentar