Menu 

Većina vas je sigurni smo kupila novi ranac za vaše školarce, pošto nam se početak škole opasno približio, ali ako ste oni koji sve ostavljaju za poslednji čas evo nekoliko saveta.

Poslednjih godina se uveliko priča o tome kako su školske torbe sve teže i teže, a kičme naše dece sve više i više krive. Pored težine knjiga veliku ulogu u krivljenju kičme ima i kvalitet torbe i zato pripazite kakvu ćete torbu kupiti vašem đaku.

Istraživanja su pokazala da čak 64 odsto školaraca povremeno oseća bol u leđima uzrokovan teškom torbom. Pored knjiga tu je i pribor i oprema za fizičko. Šta možemo uraditi da sprečimo bol u leđima nače dece?

Deca ne bi trebalo da na leđima nose teret koji je teži od 20 odsto njihove teledne težine. Ovo pravilo je veoma teško poštovati jer je torba iz razreda u razred sve teža i teža, čak i prvaci imaju torbe koje su sigurno teže od ovog proseka.

Ako ste primetili da je torba vašeg deteta preteška proverite da li mu je sve ono što nosi u torbi potrebno. Mnoga deca, posebno u nižim razredima znaju nositi svakog dana, sve knjige, u slučaju da im zatrebaju. Proveravajte raspored vaše dece i izbacite nepotrebne stvari.

Pri kupovini torbe obavezno obratite pažnju da su naramenice široke i podstavljenje i da torba ima pojas koji se veže oko struka. Na ovaj način težina torbe se ravnomernije raspoređuje, tako da sav teret nije na gornjem delu leđa.

Najbolji način da dete nosi torbu jeste na oba ramena. U starijim razredima deca misle da mnogo bolje izgledaju ako torbu nose na jednom ramenu, ali na taj način telo dospeva u zaista nepravilan i nezgodan položaj, posebno ako je torba teška.

Teže knjige neka uvek u torbi stoje bliže leđima i učite dete kad god stavlja torbu na leđa da savije kolena.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar