Menu 

Iako ne izgleda baš lepo temenjača kod beba je normalna pojava. Saznajte više o temenjači i kako da je uklanjate na prirodan način.

Ako je teme vaše bebe suvo, ako liči kao da ima perut, masne beličasto-žućkaste naslage, koje se gule onda je najverovatnije reč o temenjači. Stručni naziv je infantilni seboreični dermatitis. Iako stručnjaci još uvek nisu sigurni zašto nastaje, ova pojava na koži je potpuno bezopasna, ali može malo da smeta bebi. Nije obavezno da je uklanjate, jer se ona pojavljuje najčešće u prvih par meseci života i sama nestaje do 6. ili 12. meseca bebinog života.

Temenjača se može javiti i oko očiju, obrva, na kapcima, ispod pazuha i na drugim naborima na telu.

Šta to znači?

beba ogledalo

Kao što smo napomenuli uzrok je još uvek nepoznat, ali poznato je da temenjača ne nastaje zbog loše higijene ili alergija. Pretpostavlja se da hormoni koje beba dobija od majke pred kraj trudnoće pojačavaju rad lojnih žlezda i da zbog toga u prvim mesecima dolazi do pojave temenjače.

Temenjača nije zarazna i u većini slučajeva i ne smeta bebi, ali ako se nakupi mnogo naslaga može da izazove svrab, pa i smetnje oko očiju.

Tretman

Možete pustiti stvari da se razvijaju svojim tokom i da temenjaču ne dirate, ali poželjno je da je lagano uklanjate bar nežnom masažom temena prstima ili mekom četkicom.

Bebi šampon je poprilično delotvoran. Mada ne tretirajte teme prečesto, najviše jednom na dan i obavezno dobro isperite šampon. Nakon pranja na teme možete utrljati čistog prirodnog ulja poput bademovog ili maslinovog. Ostavite da deluje 15 minuta, pa naslage lagano iščetkajte nežnom mekanom četkicom (može poslužiti i nova ekstra meka četkica za zube). Posle toga obavezno uklonite ulje, pranjem šamponom ili vlažnim peškirićem, jer ulje može zatvoriti pore i izazvati lepljenje i gomilanje naslaga i ljuspica.

Ako se naslage zalepe za kosu lagano ih iščetkajte mekom četkicom. Neke majke savetuju da na čistu kožu, na teme stavite malo kokosovog ulja preko noći i ujutro iščetkate i dobro operete. Odlično može poslužiti i ši puter. Samo ga natrljajte i iščetkajte lagano.

novorodjence malo

Takođe, pazite da je bebina koža doviljno hidrirana, da dete unosi dovoljno tečnosti i da vazduh u prostorijama gde beba boravi nije previše suv. Ako je potrebno nabavite i ovlaživače vazduha ili povremeno na radijatore stavite mokre peškire.

Poseta  doktoru?

Vrlo retko se dogodi da neka beba završi kod doktora zbog temenjače. Međutim, ako su naslage zaista velike, ako se pojavi krvarenje ili ako se temenjača proširi po celom telu onda obavezno kontaktirajte lekara. Mogao bi vam preporučiti poseban šampon ili ako je teme upaljeno verovatno kortizon kremu.

Pročitajte i Bebe i zima – šta trebate znati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar