Menu 

Baš kao što se menjaju pravila kad je u pitanju ishrana, način vežbanja ili vođenje računa o sopstvenom zdravlju isto tako se menjaju i „pravila kad je u pitanju podizanje i vaspitavanje dece, u ovom slučaju, konkretno mislimo na bebe ne starije od godinu dana.

Svi mi više-manje znamo koja su to napisana pravila kada je u pitanju briga oko male bebe, ali i ta pravila se s godinama menjaju, a mi vam otkrivamo najnovije preporuke zdravstvenih radnika širom sveta kad su u pitanju neke najosnovnije i najpoznatije smernice.

4313402894_d3f33d06e6_z

Sigurnja vožnja u automobilu. Do sada su gotovo sve organizacije savetovale da se bebe u svojim autosedalicama voze okrenute prema zadnjem sedištu do prvog rođendana, a najnovije preporuke kažu da bi bebu trebalo voziti naopako sve do druge godine ili dok ne preraste autosedalicu.

Prednost zvana duda. Iako se dosad majkama savetovalo da bebama ne pokušavaju dati dudu ako doje jer to može uticati da beba pre prestane sisati, samoinicijativno, novo pravilo kaže da je poželjno bebu staviti na spavanje zajedno sa dudom čak i ako samo dojite. Naime, istraživanja su pokazala da cuclanje dude tokom spavanja smanjuje rizik od iznenadne dojenačke smrti.

Ogradice u krevecima. Da li se u krevecu vašeg mališana nalazi slatka ogradica sa nekim dečijim dezenom čija je svrha čuvanja bebine glavice da ne udari u tvrdo drvo? Sigurni smo da većina vas koji čitate ovaj tekst potvrdno klimate glavom. Najnovija saznanja kažu da bi iz kreveca trebalo izvaditi sav mekani materijal jer postoji opasnost da beba zagnjuri lice u te materijale što je može dovesti u opasnost.

Kruta hrana. Sve zdravstvene organizacije su dosa savetovale roditeljima da ne daju deci alergenu hranu do prvog rođendana, ali i to se sada menja. Naime neki lekari tvrde da bi bebama pre navršenih godinu dana trebalo davati male količine kikiriki putera, važno je samo da u njemu nema komadića. Ako se odlučite na ovakav korak obavezno se posavetujte sa lekarom.

1557777989_31980427b1_z

Nega zubića. Dosad se verovalo da deca mlađa od dve godine nikako ne bi trebalo da koriste pastu za zube koja u sebi sadrži fluorid, novo pravilo kaže da paste sa fluoridom možete koristiti čim se pojavi prvi zubić. Staro pravilo je važilo jer se verovalo da deca ne znaju dovoljno dobro da pljunu pastu tokom pranja, ali s obzirom da je broj dece sa karijesom na zubima u porastu stručnjaci su promenili mišljenje. Važno je da koristite minimalne količine paste.

Terminske bebe. U nekim državama u svetu je važilo pravilo da se tokom trudnoće ne mora čekati tačan termin da bi se indukovao porod i da se to može obaviti nakon 37. nedelje trudnoće. Novo pravilo glasi da ukoliko ne postoji opravdani medicinski razlog za to, nema nikakve potrebe za indukovanje porođaja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar