Menu 

„Čistoća je pola zdravlja“, je izreka koju nas uče još u prvom razredu osnovne škole i koju nam ponavljaju tokom celog odrastanja. Održavanje lične higijene je zaista jako važno, ali smo negde uvereni da to radite na pogrešan način.

Donosimo vam nekoliko sitnica koje svi manje-više radimo, a za koje stručnjaci kažu da su potpuno pogrešne.

Predugo pranje zuba. Jeste li fanatični kad je u pitanju zdravlje vaših zuba? Da li je to prva stvar koju radite nakon svakog jela? Lekari kažu da čak ni sa pranjem zuba ne treba preterivati jer zubna caklina omekša nakon jedenja određena hrane pa je najbolje pričekati najmanje pola sata pre nego ih iščetkamo, dok se caklina ponovno učvrsti. Umesto četkanja nakon svakog obroka probajte ih samo isprati vodom, to će biti dovoljno da isperete višak hrane. Isto tako možete isprobati ajurvedsku tehniku mućkanja ulja.

1464830821_bc2ab48541_z

Spavanje u donjem vešu. Mnogi ljudi preferiraju spavanje u donjem vešu dok se neki drugi pak odlučuju za udobne pidžame. Istina je da u krevetu ne bi trebalo da nosimo ništa. Trebalo bi osloboditi kožu i pustiti je da diše, a to se posebno odnosi na donji veš napravljen od sintetike koji podstiče razvoj gljivica i bakterija.

Nenošenje donjeg veša tokom dana. Kao što je nošenje tokom spavanja štetno isto toliko je štetno ako ne nosite donji veš tokom dana. Ako ne nosite donji veš, a pritom ste obukli nešto usko može veoma lako doći do iritacija, a to sigurno ne želite. Veoma je važno da nosite veš napravljen od prirodnih materijala koji dozvoljava koži da diše.

Pretjerivanje sa antibakterijskim sredstvima. Jeste li jedna od onih osoba koja ruke peru isključivo antibakterijskim sapunom, u torbici uvek ima antibakterijske vlažne maramice ili antibakterijski gel? Ovakvi proizvodi ubijaju sve bakterije čak i one dobre koje su nam neophodne za dobro zdravlje i zato nemojte preterivati sa upotrebom ovakvih sredstava.

21591982925_21b3e8563b_z

Snažan dezodorans. Većina dezodoransa koje koristimo u sebi sadrže aluminijum što njihovo dejstvo čini snažnijim, ali i otrovnijim po naše telo. Aluminijum je povezan sa nastankom Alchajmerove bolesti. Tražite dezodoranse napravljene od prirodnih satojaka, na bazi gline ili sode bikarbone, koji su nešto blaži, ali sigurno zdraviji.

Pretjerivanje sa fluoridom. Korištenje zubne paste sa fluoridom nije neophodno da bi se sprečio nastanak karijesa. Među stomatolozima širom sveta se vode debate da li je fluorid dobar za naše zube ili nije. Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da je količina fluorida koji se nalazi u pasti za zube je veoma toksična pa čak i mala progutana količina, posebno kod dece može izazvati brojne probleme.

Grešite li vi kad je u pitanju održavanje lične higijene?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ova zima nas satlno iznenađuje naglo visokim temperaturama što pomaže bakterijama i virusima da se šire i preživljavaju. Ako vas ovih dana boli grlo obavezno isprobajte ovaj čaj od cimeta koji će vam...