Menu 

Kad je reč o plodnosti ono što stavljate na kožu jednako je važno kao i ono čime se hranite. Veoma je važno da kožu negujete proizvodima koji ne sadrže opasne supstance jer na taj način povećavate šanse da što pre ostanete u drugom stanju.

Ukoliko ste sumnjičavi i mislite da to nema nikakve veze, mi vam donosimo pet razloga zašto bi trebalo da budete pažljivi šta stavljate na kožu ako želite proširiti porodicu. Sigurno smo da će vam stvari biti malko jasnije kad pročitate.

14348715412_2dd2da8b12_o

Naš organizam upija preko 60% sastojaka koje stavimo na kožu

Koža je najveći ljudski organ i veoma je propustljiv. To znači da kad nešto stavimo na kožu (losion, krema, šminka, dezodorans) to ne ostane samo na površini kože  već se upija u organizam kroz kožu i dolazi do krvotoka gde svi toksini mogu uticati na lučenje hormona, oslabiti imunitet, ojačati alergije i netoleranciju na određene supstance.

Beba u stomaku upija sve što stavite na kožu

Ako toksini iz proizvoda kroz kožu dospeju u krvotok, sasvim je logično da mogu doći i do bebe u stomaku. Razna istraživanja su pokazala da se otrovne hemikalije iz raznih proizvoda se mogu naći u pupčanoj vrpci, a od 400 hemikalija koje su testirane čak 287 njih je uočeno u pupčanoj vrpci novorođenčadi. Od tih 287, 217 su bili neurotoksini, a za 208 je poznato da mogu uticati na rast i razvoj bebe kao i izazvati urođene mane. Među njima su BPA, sintetičke arome…

Toksini u proizvodima za negu kože doprinose neplodnosti

Jedan od ključnih sastojaka koji se nalazi u većini proizvoda za negu kože zove se perfluorovana hemikalija ili skraćeno PFC, a kontakt sa ovom supstancom može izazvati brojne prbleme sa plodnošću. Žene koje imaju viši nivo ove hemikalije su pod puno većim rizikom da budu neplodne od onih čiji je nivo u granicama normale.

Hemikalije iz proizvoda za negu kože su endokrini disruptori

Jedan od glavnih razloga zašto hemikalije utiču na plodnost je zato što oponašaju prirodne hormone i kreiraju endokrine disruptore i hormonalni disbalans. Većina tih hemikalija imaju moć da se vezuju za receptore estrogena i ometaju funkcije endokrinog sistema.

2488399152_8c5e5f4969_o

Negujte kožu iznutra

Kao i svi ostali organi u našem telu i koža će biti vitalna i lepa onda kad je negujemo na pravi način, kad je ne tretiramo proizvodima koji sadrže toksine i kada joj redovno obezbeđujemo potrebne nutrijente. Umesto da kožu mažete raznim kremama  negujte je iznutra zdravom hranom. Kad je u pitanju sama nega birajte proizvode koji u sebi sadrže sastojke koji mogu i da se jedu jer to je znak da su sigurni za upotrebu.

Proizvodi za negu kože treba da budu jednako čisti kao i hrana koju jedemo, ako budete poštovali to pravilo nećete imati razloga da brinete o neplodnosti, ali ni o zdravlju vaše bebe jednom kad ostanete u drugom stanju. Budite spremni i na to da su ovakvi proizvodi koji ne sadrže štetne hemikalije nešto skuplji, ali u tom slučaju nikako ne treba da mislite na novac nego na svoje i zdravlje svog potomstva. -na svu sreću danas postoje razne kremice organskog porekla, napravljene od sasvim prirodnih sastojaka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Poslednjih dana u medijima se pojavila vest da se u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine pojavila epidemija malih boginja ili rubeole. Ako ne znate šta su male boginje, LifePressMagazin je tu da...