Menu 

Jeste li se ikada zapitali kako izgledaju porođaji u nekim drugim državama sveta? Ako ste se porađali na Balkanu sigurni smo da jeste jer kod nas uslovi još uvek nisu baš sjajni. Na Care2 sajtu pronašli smo kratke crtice kako to izgleda porođaj u tri različite države na svetu, a posebno se odnosi na porođajne dopuste, poklone za majku i bebu. Pročitajte i pokušajte porediti sa porođajima kod nas, ako je uopšte moguće.

Porođaj je sigurno najvažniji i najintenzivniji događaj u životu svake žene. Ni jedan porođaj nije isti, a na sami tok može uticati kako trudnoća, građa žene, tako i sama kultura iz koje porodilja potiče. Evo kako izgledaju porođaji u Finskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim državama, ali na prvom mestu prava porodilja.

Finska

Skandinavske zemlje su poznate po tome što imaju polise koje su prijateljski nastrojene prema porodicama, a nema razlike ni kad je u pitanju sam porođaj. U Finskoj se većina žena porađa uz pomoć babice, a vlada trenutno ne ohrabruje žene na prirodni porođaj kod kuće i to zato jer se veruje da ukoliko se porođaj na bilo koji način zakomplikuje ženi će biti potreban lekar, ne babica.

U Finskoj se lekari na carski rez odlučuju ukoliko postoji neka komplikacija, a u brojkama to iznosi 16 odsto od svih porođaja što se gotovo podudara sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije koja tvrdi da je u svega 10-15 odsto porođaja carski rez neophodan. Nakon porođaja svaka majka od vlade dobije poklon paket koji je poznat u celom svetu, a ovo se praktikuje od 1930. godine. U paketu se nalaze pelene, odeća, madrac, igračke, oprema, umeci za grudnjak, uputstvo za dojenje i kondomi.

Kad je u pitanju porodiljski u Finskoj je trudnicama dozvoljeno da odu na bolovanje 50 dana pre porođaja, a na poseo se vraćaju obično četiri meseca nakon porođaja

55980806_f069f3385a_z

Velika Britanija

U Velikoj Britaniji su puno prijateljskije natrojeni prema prirodnom porođaju kod kuće nego u bilo kojoj drugoj državi na svetu. Porođaje u bolnicama uglavnom obavljaju babice, a lekar se poziva samo u slučaju nekih komplikacija. Većina žena se porađa u državnim bolnicama, ali ako žele mogu se odlučiti na porođaj kod kuće ili u privatnoj klinici. Kad je u pitanju carski rez, stopa je nešto viša od preporučenog, te čak 24 odsto žena se porađa na carski rez.

Nakon porođaja mama i beba u bolnici ostaju od šest sati do dva dana, a babica ih kod kuće posećuje svakog dana u prvih 10 dana bebinog života i to zato da bi majci pomogla oko dojenja i dala odgovore na sva pitanja.

Kad je u pitanju porodiljski majke mogu uzeti čak 39 nedelja odsustva, a prvih šest nedelja primaju 90 odsto od plate, a nakon toga dobijaju nešto manje u zavisnosti od ostalih primanja.

55979825_2705110de7_z

Sjedinjene Američke Države

U Amrici postoji nešto drugačiji sisitem plaćanja nego u ostatku sveta. Velika Britanija i Finska imaju uspostavljen zdravstveni siistem, što znači ukoliko ste rezident, država će vam platiti sve troškove dok je u Americi nešto drugačije. Tamo postoje privatni osiguravajući sisitemi zbog čega većina troškova samog porođaja pada na leđa roditelja u zavisnosti od toga kakvo osiguranje imaju.

Prema nekim podacima troškovi porođaja košataju između 10 i 15 hiljada dolara, a većina osiguravajućih kuća pokriva samo jedan deo. Većina porođaja se obavlja u javnim bolnicama dok majke imaju opciju i porođaja kod kuće. Amerika ima najvišu stopu carskog reza i to je čak 33 odsto, što je duplo od preporučenog. Amerika je takođe država koja ne plaća porodiljski, a žene ukoliko imaju dobre poslove mogu dobijati neka primanja, u zavisnosti od toga koliko im je dobar poslodavac. Pošto im nije zagarantovano da će im porodiljski biti plaćen žene obično uzimaju 12 nedelja neplaćenog odsustva nakon porođaja, jer na to imaju pravo.

Moramo priznati da nakon što pročitamo sve ovo, možemo zaključiti da su uslovi i prava porodilja kod nas sasvim drugačije i lepše zamišljena, samo kada bi ih se svi pridržavali. Kakva su vaša iskustva?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar