Menu 

Stigla je sezona “bosih nogu” i treba da poduzmete sve što je u vašoj moći kako bi vaša stopala izgledala najbolje što mogu. Mi vam donosimo savete pomoću kojih ćete rešiti sve probleme sa stopalima.

Kad sve saberete i oduzmete na našem telu stopala trpe najveću torturu. Na njima stojimo satima, stiskamo ih u neodgovarajuću obuću i visoke potpetice koje mogu biti pravo mučenje. Obratite malo više pažnje na vaša stopala, a to će vam biti lakše uz naše savete.

stopala2

Atletsko stopalo je zarazna infekcija koju izaziva gljivica i može uzrokovati simptome poput crvenila, svraba, perutanja kože između nožnih prstiju. Kao što smo napomenuli atletsko stopalo je zarazno i možete ga “zakačiti” u teretani, na bazenu ili ako nosite posuđene cipele.

Za prevenciju obavezno nosite papuče kad ste na bazenu ili ako se tuširate u teretani, a ako ste već dobili ovo obolenje onda bi trebalo da koristite antigljivične kreme i losione koje možete kupiti u apotekama i bez recepta. Treba da znate da pored stopala treba da tretirate i obuću da se infekcija ne bi vratila.

Žuljevi obično dolaze kao rezultat trenja, prevelike ili previše tesne obuće, a čak ih mogu izazvati i neodgovarajuće čarape. Mogu biti toliko bolni da otežavaju kretanje. Ako žulj nije pukao nipošto ga nemojte probijati, prekrijte ga vatom ili gazom da smanjite pritisak od obuće, a možete ih premazati nekim antibiotskim sredstvom. Ako je žulj pukao, obavezno nanesite antibakterijsku kemu da biste sprečili moguću infekciju i prekrijte sterilnom gazom.

Kurje oči su delovi mrtve, zadebljane kože na stopalima i obično predstavljaju odgovor organizma na pritisak na jednu tačku na kost stopala. Uzrok može biti i neodgovarajuća obuća koja je previše tesna i u kojoj noga nema prostora da diše. Oni koji se nalaze na tabanu su obično uzrokovani samim oblikom stopala, načinom na koji stojite i hodate ili ako dugo stojite tokom dana.

Zadebljanja na koži možete ublažiti tako da kurje oči trljate kamenom, ali treba biti pažljivi da ne preterate i napravite ranice. Nekoliko puta nedeljno priuštite svojim stopalima ugodnu kupku sa salicilnom kiselinom koja omekšava zadebljanja. Ukoliko su vam kurje oči i zadebljanja veoma bolni, obratite se lekaru.

stopala

Suve i ispucale pete. Tokom letnjeg perioda kada nosimo otvorenu obuću žene najviše vode računa o suvim i ispucalim petama koje pored toga što mogu biti bolne i ružno izgledaju u letnjim sandalicama. Obično su uzrok nemogućnosti tela da jednako hidratizje celo stopalo pa dolazi do isušivanja i pucanja. Ako imate problem sa suvim petama, svako veče pre spavanja na stopala nanosite kreme koje u sebi sadrže lanolin koji omekšava i hidratizuje kožu. Ako je koža jako ispucala, bolna i imate rane, onda bi trebalo prvo da je zalečite antibiotskim kremama pa tek onda radite na omekšavanju i izgledu.

Urastao nokat. Ova pojava obično nastaj kada se nokat sa oštrim krajem savije i počne bukvalno urastati u kožu što može uzrokovati snažan bol. Urastao nokat nastaje ako previše kratko sečete nokte ili ako su vam cipele ili čarape previše tesne. Oko uraslog nokta se obično formiraju mrtve stanice kože koji možete nežno ukloniti vatom nakon što ste stopala namakali u vodi u kojoj ste rastvorili gorku so. Nemojte dodatno seći urastao nokat jer možete napraviti samo gore.

Plantarne bradavice. Lezije koje se javljaju kada se virus uvuče u kožu na stopalima i uzrokuje naglu regeneraciju i gomilanje kože pa se formiraju nakupine koje liče na kurje oči. Razlika između ovih bradavica i kurjih očiju su što su one bolnije kada ih se stisne sa strane dok su kurje oči bolnije kad ih se stisne po sredini. Ove bradavice možete dobiti na isti način kao i atletsko stopalo, jer su virusne i zato pazite kad ste na javnim mestima da uvek nosite papuče. Onog trenutka kad se rešite virusa nestaće i bradavice i u tom slučaju nije potreban nikakav poseban tretman osim ako se ne šire ili uzrokuju jak bol.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Da je mediteranski način ishrane veoma zdrav i da se smatra dijetom koja obezbeđuje dugovečnost to smo već znali. Ali, jeste li znali da je mediteranska dijeta i veoma efikasan lek protiv depresije? Piši!