Menu 

Ako nakon teškog dana na poslu ili svađe sa partnerom želite jedino činiju sladoleda od čokolade ili veliko pakovanje prženih krompirića, niste jedini. Postoje naučni razlozi zašto vaš mozak traži slatku i masnu hranu kad god ste pod nekim pritiskom.

Problem nastaje onog trenutka kad patite od hroničnog stresa, a jedina uteha vam je hrana što dovodi do nakupljanja neželjenih kilograma i mnogih zdravstvenih problema kao što su dijabetes i srčana obolenja. Ne želimo vam reći da se u potpunosti odreknete „hrane za utehu“, ali možete naći zdravije alternative i u krajnjem slučaju smanjiti porcije.

Veza između života pod stresom i debljanja nije slučajna. Istraživanja su pokazala kako hemikalije u mozgu utiču na odabir hrane koju jedemo i zašto nas stres navodi da jedemo. Iako su zaključci daleko od konačnih, dosadašnja istraživanja su dala poprilično fascinantne rezultate.

Hormoni leptin, grelin i kortizol su delovi složene jednačine koja reguliše apetit, spavanje, stres i težinu. Dobro izbalansirana ishrana, redovna fizička vežba i dovoljno sati sna pomažu nam da nivo ovih hormona držimo na odgovarajućem nivou i da kilograme držimo pod kontrolom.

Onog trenutka kad hormoni ispadnu iz ravnoteže kad neispavanost i hronični stres zakucaju na vrata dolazi i želja za slatkom i masnom hranom.

Hrana za utehu

Kad ste pod stresom žudite za čokoladnom tortom, kaloričnim lazanjama ili čokoladnim sladoledom. Nažalost vaš izbor koji će vam doneti kratkotrajni osećaj sreće i utehe je prepun masti i šećera.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da hrana sa visokim udelom masnoće ( makaroni sa sirom, sladoled, prženi krompirići) u mozgu izazivaju osećaj zadovoljstva dok šećeri pomažu telu da proizvede serotonin, neurotransmiter koji podstiče osećaj sreće.

Hrana za utehu je kvaka 22, jer zaista pomaže da se osećamo bolje, ali isto tako loše utiče na zdravlje i kilograme.

By: Jing

By: Jing

Postoji li način da se hranom utešimo bez neželjenih kalorija? Da! Smanjite porcije, umesto 3 pojedite jednu kuglu sladoleda ili kupite onaj sa manjim udelom masti i šećera. Umesto 100 g čoklade pojedite malu čokoladicu. I sa malim količinama oteraćete loše raspoloženje.

Uticaj na vaše raspoloženje jednako će imati šećer iz iz slatkiša kao na primer iz lubenice, bresaka ili malina. Kada birate masnu hranu, odaberite onu koja sadrži više ulja umesto putera i smanjite porcije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!