Menu 

Slatkim delicijama je veoma teško odoleti, ali kad pročitate kakve će benefite po zdravlje doneti odricanje od šećera sigurni smo da će vam ceo proces lakše pasti.

Naučno je dokazano da šećer veoma loše utiče na ljudsko zdravlje i da nam ne donosi ništa dobro, ali to ipak ne sprečava većinu da jede šećer u velikim količinama. Sve to ima veze i sa emocionalnim problemima jer su slatkiši sigurno najpopularnija utešna hrana na svetu.

Ovoga puta nećemo vam pisati o tomeme kako da se odreknete šećera već pišemo kakve ćete promene primetiti u svom zdravlju jednom kad ga u potpunosti izbacite iz ishrane.

7982680854_2e26426e83_o

Koža će vam biti lepša. Jedan od glavnih razloga zbog koga šećer nikako nije dobar za zdravlje jesu upalni procesi koje uzrokuje, a to se na prvom mestu oslikava na izgled kože jer su akne i ubrzano starenje kože posledica upravo upala. Ako prestanete konzumirati šećer, nakon nekog vremena koža će vam izgledati bolje.

Bolje ćete spavati. Jesti li znali da ako pre spavanja pojedete nešto što u sebi sadrži šećer to može pokvariti san? Jedno od objašnjenja za ovu pojavu kaže da je to zato što šećer podstiče produkciju kortizola, poznaog hormona stresa koji utiče na spavanje.

Lakše ćete se rešiti viška kilograma. Ovo je sasvim jasno, jer šećer je prilično kaloričan i ačim ga izbacite iz ishrane lakše ćete se rešiti viška kilograma. Čak i ako ne budete na nekoj posebnoj dijeti, ako ne budete vežbali jednostavno izbacite šećer i lakše ćete izgubiti kilograme.

Imaćete više energije. Ovo će vam možda zvučati čudno jer je poznato da šećer podiže nivo energiju, ali energija koju dobijamo od šećera obično kratko traje i nakon toga smo bezvoljniji i umorniji nego ranije. To sve može uticati i da vam se stalno traži nešto slatko. Najbolji izvor energije kad je u pitanju hrana su svakako složeni ugljeni hidrati.

8262151723_e7bbb89da0_z

Imunitet će vam biti snažniji. Upalni procesi u organizmu ne utiču samo na izgled kože, oni uzrokuju razlčite alergijske reakcije i bolesti. Dokazano je i da su upale povezane sa raznim obolenjim poput sračanih , dijabetesa i artritisa. Jednom kad izbacite šećer iz ishrane, nivo upalnih procesa će se smanjiti, a samim tim će se smanjiti i rizik od navedenih obolenja.

Kad mislimo na odricanje od šećera mislimo da izbacite sve namirnice koje u sebi sadrže šećer, a to znači da ćete morati pažljivo čitati etikete jer se šećer nalazi tamo gde biste ga najmanje očekivali.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Većinu ljudi pomen peperminta sigurno asocira na bombone, žvake, pastu za zube ili čajeve za stomak. Pepermint je veoma zdrava biljka koja ima zaista mnogo lekovitih svojstva i nekada nam se čini da je potcenjena.