Menu 

Ova biljčica je najuspešnija u skidanju bradavica, ali naučnici se sve više interesuju za nju, jer ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Saznajte kako da je upotrebite.

Kao medicinska biljka rusa je korišćena još od antičkih vremena, čak su je nomadi koristili kao “parfem za stopala”. Istina jeste da je biljka lekovita, ali najbolje je korstiti svežu, jer osušena gubi i do 80 odsto lekovitih sastojaka. Cveta od maja pa do kraja leta, ali treba znati i to da je miris smrvljene biljke oštar i čak odvratan, a ukus gorak i slan.

Zbog pojedinih alkaloida, rusa ima morfijska, sedativna i narkotička svojstva. Ipak, biljka je snažan prirodni antibiotik i odlična u borbi protiv patogenih bakterija.

Rusa uspešno uklanja bradavice, koje uzrokuje Papilloma virus. Treba ih mazati svežim sokom ruse svaka tri sata dok ne nestanu za nekoliko dana.

Tinktura napravljena od sveže biljke korsiti se protiv žutice i obolenja jetre uopšte. Terapija uključuje pijenje 10 kapi 3 puta na dan skupa se čajem od jednakih delova sikavice, hajdučke trave i metvice.

Ova tinktura uspešno leči i akne, lišajeve i mnoge druge kožne bolesti. (Saznajte kako je noćurak dobar za kožu)

By: Alison

Narodna medicina kaže da sveži sok od ruse pomešan sa istim delom pravog meda i belanceta uspešno otklanja mutne očne mrežice, sive mrene, skrofulozne upale očiju, ako se oči mažu tankim slojem dobijene smese.

Zanimljivo je istaći da je za vreme stare Grčke ostalo zabeležno da su ljudi primećivali da su vrane mazale svežim sokom ruse oči svojim slepim mladunčadima da bi progledali.

Priče su priče, a ovoj biljci predstoje detaljnija naučna istraživanja. Ukoliko nameravate da je koristite, ipak se posavetujte sa lekarom ili stručnjakom.

Piši!
Širi dalje!

6 komentara
 1. Civijas

  Mogu potvrditi da skida bradavice. Kao dete som imao veligi broj na kolenu I za manje od dve nedelje upotrebe soka sve su nestale I nikada se nisu vratile

 2. Stanka

  na drugoj slici je rosopas…kad otkkinete listić svježe biljke, ima naranadžasti sok… po tome ćete znat da se radi baš o ovoj biljci… inače, izgleda njezno, i raste na
  polusjenovitim staništima…

 3. Angelina Obrencevic

  Gornja fotografija nijerusa,samo donja,.
  Iz licnog iskustva znam da je biljka delotvotna kod koznih promena, i to umome slucaju herbicid na travi koji sam kao naramak drzala na ruci, Koza se upalila, izbili su plikovi sa vodenom sadrzinom koji su pucali. Ruka je izgledala kao da je opecena vrelim pekmezom. Lekari me lecili oko mesec dana bez ikakvog uspeha. Savet mi je dala jedna travarka i vec posle tri dana poboljsanje je bilo osetno, a za sedam dana ruka je bila potpuno cista. Ja sam koristila smrvljenu biljku na gazi, bez ikakvih dodataka. Za zadebljalu kozu uzmite i sameljite oko loo gr. sveze biljke i 2 kasicice domace svinjske masti oprane iz 9 voda, Masa se sjedini i drzi u frizideru. Odlicno za ispucala stopala.

 4. enna

  Rusa (rosopas, lastina trava, lišavica, lišajnica, zmijino mlijeko, lastavičina suza) ili lat. Chelidonium majus je biljka iz porodice makova (Papaveraceae).

 5. ja

  jos kad bi napisali kako se zove na latinskom….e, to bi vec bilo od pomoci

 6. branka zujic

  Prva slika ne odgovara drugoj, dvije razlicite biljke. Druga je rusa.

Napišite komentar