Menu 

Možda će vam čudno zvučati, ali polen sa borova spada u superhranu – odličan je za jačanje organizma i dostizanje punog zdravlja.

Ukoliko ove godine to niste uradili, sledećeg proleća ne propustite da prikupite polen sa borova, ali možete ga pronaći u prodaji u nekim bio šopovima i putem interneta. Neverovatno je da on u sebi sadrži više od 200 bioaktivnih nutrijenata, vitamina, minerala, amino kiselina, fitonutrijenata, …

U kineskoj medicini su ga koristili pre više od 2000 godina kao lek za bolje zdravlje, protiv starenja i za dugovečnost. Naravno vrlo je važno da je reč o polenu koji nije zagađen niti tretiran, odnosno koji je prikupljen, recimo, u čistoj borovoj šumi. Ako ga kupujete dobro proverite proizvođača i uverite se da li je 100% prirodan, bez aditiva, šećera, veštačkih boja.

Odličan je kao dodatak zdravim dijetama, a, prema nekim tvrdnjama, potpomaže stvaranje zaštitne barijere u organizmu i to čak protiv radioaktivnih čestica.

Borov polen pored toga što jača imunitet, poboljšava metaboličku funkciju kože i hrani kosu od korena.

Uz to jača organe, otpornost, izdržljivost i kardiovaskularni sistem doprinoseći poboljšanju rada srca. Neki od sastojaka polena bora jačaju kapilarne sudove u našem telu. Konzumiranjem ovog polena poboljšavate metabolizam i možete regulisati kilažu.

Kako ga koristiti

Sveže prikupljen polen možete dodavati jelima, šejkovima, napicima, ili u praškastom obliku,1 kašičicu sa medom. Možete i grickati zrnca. Najbolje ga je uzimati ujutro, pre doručka. U prodaji postoje i tinkture i kapsule. Možete ga koristiti neograničeno dugo, a najbolji rezultati su vidljivi posle mesec dana redovne upotrebe. Nema nikakvih nuspojava i potpuno je bezbedan za upotrebu. Naravno, ne bi ga trebale koristi osobe koje su alergične na polen.

Kombinujte ga sa mlekom i medom, sa jogurtom, svežim sokovima od voća, sa izmiksanim voćem, sa sirom, …

Da biste ga sačuvali možete napraviti tinkturu (pravite je kao i bilo koju drugu biljnu – pročitajte tekstove i ) ili držati mleveni polen pomešan sa medom u teglici.

Evo još nekoliko blagotvornih svojstava borovog polena:

 1. Poboljšava rad jetre i reguliše lučenje žuči.
 2. Može da reguliše nivo testosterona i kod žena i kod muškaraca i poboljša libido
 3. Odličan je i za regulisanje problema sa prostatom .
 4. Reguliše nivo hormona i olakšava period menopauze kod žena.
 5. Idealan je dodatak ishrani, štiti od gripe i prehlade.
 6. Reguliše holesterol i deluje detokisifikujuće i čisti organizam od teških metala.

Da li ste koristili polen bora? Da li ste koristili pčelinji polen i na koji način?

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. Mirjana

  Mirjana volim kada naidjem na vase clanke rado ih citam.Molim Vas ako mozete odjasniti kako se u prolece sakuplja borov polen,i gde i u cemu ga drzati?dali je najbolje staviti u med?Unapred zahvalna Mirjana.

 2. Katica Miletic

  ,,ZDRAVLjE JE OKO NAS , SAMO SE TREBA SAGNUT,, – VASO PELAGIĆ

 3. Ksenija Karaičić Ex Hohrajn

  ije.

Napišite komentar