Menu 

Postoji nekoliko osnovnih kikboks pokreta koje možete savladati, uvrstiti u vježbanje, zabaviti se, “pretući” stres i zategnuti mišiće.

Sa ovim vježbama sagorijevate za sat vremena oko 500 kalorija (neki uspjevaju i 800), trenirate ruke, ramena, bedra i zadnjicu i oslobađate se stresa. Pa ko to ne bi poželio? Zar ovo nisu dovoljni razlozi da isprobate neke kikboks pokrete?

Donosimo vam više o voj vježbi, kao i video koji će vam pomoći da savladate osnovne udarce.

Zašto je vrijeme da je isprobate

kikboks vezba 1Kardio elementi kikboksinga su najbolji i najefikasniji način da sagorite masti, posebno one naslage na stomaku, sa kojima mnogi od nas imaju problema. Ako uključite i preskaknje užeta uz ove vježbe i izdvojite sat vremena dnevno sagorjećete od 750 do 900 kalorija. Koordinacija, fleksibilnost, refleksi, kretanje – sve se to poboljšava vremenom ako prigrlite kikboksing.

Uz to mnoge žene su potvrdile da su se osjećale mnogo samouvjerenije, snažnije i sigurnije nakon par mjeseci kikboksing vježbi. Imale su tu samouvjerenost i osjećaj da bi se mogle odbraniti od eventualnih  napadača u svakom trenutku (Mršavite i učite se samoodbrani).

Naravno, uz to dolazi izbacivanje toksina, bolji san, bolja koncentracija i mentalno zdravlje.

Kako vježbati

Vježba je obično jednočasovna i počinje zagrijavanjem od 10 do 15 minuta.

Udarci

Stanite u blagom raskoraku. Iskoračite blago lijevom nogom, neka su vam oba koljena blago savijena. Savijte lakove i neka su vam šake negdje ispod brade. “Ispalite” desnu ruku, a težinu prebacujte na zadnju nogu. Ponavljajte nekoliko puta, pa zamijenite noge.

Lakat

Stanite nogama raširenim u ravnini sa ramenima. Ruke savijte u laktovima, pa “ispaljujte” lakat u stranu, da bude u ravnini sa podom. Ponavljajte nekoliko puta, pa pokušajte sa drugom rukom.

Okreti

Stanite sa nogama raširenim u ravnini sa ramenima i laktovima svijenim – sa šakama blizu brade. Malo se nagnite napred, pa pomijerajte prvo nekoliko puta lijevo rame naprijed, pa onda desno. Kao da ćete udariti nekoga, samo ostavite ruke savijenima.

kikboks vezba 3

Udarac nogom

Stanite ravno sa blago rastavljenim nogama. Savijte blago koljena i laktove. Neka su vam ruke i šake blizu brade. Nagnite se prema naprijed i istovremeno podignite lijevu nogu unazad. Ponovite sa desnom nogom, pa ih smjenjujte.

A ako želite da pokušate prednji udarac držite tijelo uspravnim i nogu “ispalite” blago savijenu u koljenu – kao da ćete zatvoriti vrata nogom.

Pravite pauze i odmarajte

Kada se umorite (to možete raditi i između vježbi) pravite pauze. Dišite duboko. Hodajte lagano i prvo udišite i brojite u sebi do 5, pa onda izdušite i lagano brojite ponovo do 5. Lagano se istegnite, pa se vratite vježbama.

Kako to izgleda jednim dijelom možete vidjeti u videu koji vam donosimo:

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar