Menu 

Dojenje nikako ne bi trebalo da vas sputava i sprečava da uživate u letnjima aktivnostima. Mi vam donosimo nekoliko veoma važnih saveta vezanih za dojenje tokom velikih vrućina.

Leto je konačno zasjalo u punom sjaju, a sa njim su stigle i velike vrućine. Kad je u pitanju dojenje, ne bi trebalo nešto preterano da se prilagođavate, ali je neophodno da obratite pažnju na nekoliko važnih stavki.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-breast-feeding-beach-image7901462

Hidratacija

Ako planirate dan provesti na otvorenom zajedno sa vašom bebicom onda obavezno ponesite flašicu sa vodom jer tokom vrelih dana telo veoma brzo dehidrira. Tokom dana pijte dosta tečnosti, bilo vode, bilo voćnog soka jer dehidracija utiče i na laktaciju, a poslednje šta želite jeste da ostanete bez mleka dok ste napolju sa bebom. S druge strane, ako je beba samo dojena i ne jede krutu hranu ni tokom velikih vrućina nije potrebno da joj dajete vodu, vaše mleko biće sasvim dovoljno. To važi i za klince do godinu dana ukoliko još sisaju.

Izlaganje suncu

Bez obzira što dojite, ne bi trebalo da se plašite da vreme provodite napolju. Po mogućnosti izbegavajte da budete napolju tokom najtoplijih delova dana između 11 i 15 časova. U tom periodu pronađite klimatizovano mesto gde ćete provoditi vreme, a to ne mora biti samo vaš dom. Obiđite muzeje, biblioteke, tržne centre ili posetite bazen.  U slučaju bazena na otvorenom potražite debeo hlad za vašu bebu i obucite je u garderobu dugih rukava koja će je štititi od sunca. Ako se beba tokom dojenja zbog telesne topline puno znoji, između vas i bebe stavite pamučnu pelenu koja će upijati znoj da ne bi došlo do iritacije i osipa od znoja.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-woman-breastfeeding-her-baby-outdoors-young-women-image33523723

Napravite pauzu

Neke mame smatraju da ne  treba da se kupaju u bezanima, jezerima i lokalnim kupalištima ukoliko doje, ali to nikako nije slučaj. Ograničite vreme provedeno na suncu, mažite se kvalitetnom zaštitnom kremom, ali nikako ne propustite uživanje u letnjim radostima, jer za to nema nikakvog razloga.

Još jedna stvar koja brine mnoge dojilje jeste kupaći kostim i kako sprečiti curenje mleka dok ga nose. Naš savet je da pre nego obučete kupaći ispraznite grudi i podojite bebu te stavite posebne uloške za dojilje napravljene od posebnog gela koje se zalepe za bradavice i sprečavaju curenje. Ako treba da dojite bebu nakon što ste izašli iz vode, dojke operite čistom vodom ili istisnite malo mleka i namažite bradavice jer majčino mleko ima antibakterijska svojstva

Pozitivna strana dojenja tokom leta (pored onih koji se tiču zdravlja bebe) jeste i praktičnost. Pored sebe ćete uvek imati svežu hranu i piće za bebe, nećete morati vući prenosni frižider i mnoštvo kašica, sokića ili vode. Dok dojite sigurni smo da će vam letnji provod biti ugodniji i jednostavniji.

Uživajte u letu sa svojom bebicom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar