Menu 

Ako mislite da je vreme nedumica i zbunjenosti rođenjem bebe prošlo onda živite u zabludi, jer baš koliko ste imali pitanja za vreme trudnoće, toliko ćete imati i tokom prvih meseci bebinog života. Odgovaramo na najčešća pitanja koja muče dojilje.

Nakon porođaja dolaze sasvim nove brige kako oko bebe, tako i oko dovođenja života u red i prilagođavanja. Mi vam odgovaramo na neka od pitanja koje dojilje najčešće postavljaju i nadamo se da ćete među odgovorima pronaći ono što vas zanima.

15795150478_e60b109f2b_o

Mogu li se posvetiti mršavljenju? Stručnjaci kažu da sa dijetama možete početi gotovo odmah, ali je veoma važno da krenete polako i da planirate najmanje 10 meseci da se sve vrati na svoje. Prebrzo gubljenje kilograma otpušta otrove u organizam koji se skladište u krvotoku, a to utiče na smanjenu produkciju mleka koja ipak treba da bude na prvom mestu.

Da li mogu dojiti bebu ako sam bolesna? U većini slučajeva, odgovor na ovo pitanje je da, ako imate običnu prehladu,  grip ili stomačni virus, čak i ako imate blagu temepraturu nema potrebe da prestajete sa dojenjem. Vi ste svoju bebu izložili bolesti verovatno dan ranije nego što su se pojavili prvi simptomi, a dojenje će bebi pomoći da se protiv nje odbrani pošto je organizam počeo lučiti antitela. U slučaju nekih težih obolenja posavetujte se sa lekarom.

Mogu li uzeti lek za prehladu? Postoji mnoštvo lekova koji se koriste u ove svrhe, a koje bez problema mogu uzimati i dojilje. U slučaju jake prehade ili gripa posavetujte se sa lekarom da vam tačno odredi šta bi smeli uzeti, a šta ne.

426973819_ebd3aafcc5_z

Mogu li piti kontraceptivne pilule? Većina ovakvih tableta je sasvim sigurna za uzimanje tokom perioda dojenja, ali treba da imate na umu da isto tako većina njihg zbog lučenja estrogena umanjuje produkciju mleka. Ovakve pilule obično sadrže estrogen i progesteron. Uzimanjem estrogena koji je kod žena prilično nizak za vreme dojenja može se smanjiti količina mleka. S druge strane progesteron produkciju mleka pospešuje pa ako već želite uzimati kontracepciju tražite onu sa progesteronom.

Da li je sigurno uzimati lekove protiv bolova? Stručnjaci kažu da su svi standardni lekovi protiv bolova sasvim sigurni za uzimanje prvih nekoliko dana nakon porođaja kad su i najpotrebniji i to samo zato jer prvih dana majke imaju sasvim malo mleka. Nipošto ne uzimajte lekove na svoju ruku ma koliko vas uveravali da je sigurno. Posavetujte se sa lekarom čak i za paracetamol.

3016501426_b5d1d3b3f8_z

Mogu li uzeti lekove za alergiju? Većina lekova koji se koriste za alergiju su sasvim sigurni za upotrebu tokom dojenja, samo budite oprezni pošto se lekovi koji se kupuju u apoteci, bez recepta mešaju sa nekim drugim lekovima kojima beba nikako ne treba da bude izložena. Ako imate problem sa alergijama posetite lekara koji će vam propisati odgovarajući medikament. Antihistaminici su genaralno sigurni, ali opet zavisi od vrste i proizvođača.

Mogu li primiti vakcinu protiv gripa? Kad je u pitanju vakcina ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg je ne biste mogli primiti dok dojite. Lekari čak preporučuju mladim majkama da prime vakcinu upravo zato što dosta vremena provode sa bebom u zatvorenom prostoru, a dobro je poznato da su deca mlađa od dve godine pod većim rizikom od virusa gripa.

12825553894_d65ac913fb_z

Mogu li piti kafu? Ma koliko vas uveravali u suprotno ispijanje omiljenog jutranjeg napitka je sasvim sigurno ukoliko dojite i nikako ne treba da ga se odričete. Istina je da sve što jedete i pijete dospeva u mleko, ali istraživanja su pokazala da kad je kofein u pitanju to je zaista minimalna količina koja nikako neće naškoditi bebi. Isto tako lekari savetuju da ne preterujete i da ne pijete više od tri šoljice kafe dnevno.

Mogu li popiti čašu vina uz večeru? Ovo je u redu samo i isključivo ako u narednih nekoliko sati nećete dojiti bebu, u suprotnom trebalo bi da preskočite tu čašu vina. Ista količina alkohola koja završi u krvotoku, završi i u mleku i zato vam toplo preporučujemo da lakohol ostavite za vreme kad prestanete dojiti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar