Menu 

Postoji mnoštvo efektnih načina da se preventivno odbranite od prehlade i gripa koji ne uključuju vakcinaciju. Pratite naše savete i budite zdravi celu zimu.

Za prehladu i grip ne postoji lek i zato je prevencija najvažnija kad su ove dosadne zimske boljke u pitanju. Iako mnogi tvrde da je nefikasniji i najsigurniji način da se odbranite od gripa upravo vakcina, postoje i mnogi drugi načini koji će vam u tome pomoći.

Perite ruke. Većina virusa se prenosi direktnim dodirom. Neko ko je prehlađen ili ima grip verovatno će kihnuti u ruku, a zatim dirnuti telefon, tastaturu, čašu, prekidač… Upravo zato je veoma važno da tokom sezone gripa i prehlade često perete ruke i koristite antibakterijske vlažne maramice  te gelove za dezinfekciju ruku.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-sneezing-woman-image22800159

Ne prekrivajte usta kad kišete i kašljete. Virusi i bakterije se obično zakače za dlan i vi tako prehladu prenosite dalje. Umesto da usta prekrivate dlanom, uvek koristite maramicu, koju ćete kasnije baciti u smeće.

Ne dirajte se po licu. Virus gripa ili prehlade u organizam ulazi putem očiju, nosa ili usta. Time što se često diraju po licu deca bivaju češće zaražena, a kasnije virus prenose i na roditelje. Tokom sezone izbegavajte da se dirate po licu i na isto upozoravajte klince.

Redovno vežbajte. Aerobne vežbe povećavaju broj otkucaja srca tako da ono pumpa više krvi kroz organizam. Kad brže dišete više kiseonika se prenosi od pluća do krvi što uzrokuje i pojačano znojenje, a sve to utiče na sposobnost tela da se odbrani od virusa.

Jedite hranu koja sadrži fitohemikalije. Fitohemikalije se nalaze u biljkama i one im daju sve vitamine i minerale koje poseduju. Biljke najbogatije hemikalijama su zeleno lisnato povrće kao i crveno i žuto voće i povrće.

Ostavite cigarete. Statistike kažu da ovisnici o cigaretama češće obolevaju od prehlade i gripa od nepušača, a to je zato što je njima imunitet daleko slabiji. Pokušajte ostaviti cigarete barem tokom zimske sezone.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-washing-hands-close-up-woman-bathroom-image43077519

Smanjite konzumaciju alkohola. Alkoholna pića suzbijaju mogućnost imunog sistema da se obrani od bolesti. Oni koji često konzumiraju alkohol skloniji su infekcijama kao i sekundarnim komplikacijama koje one donose. Alkohol izaziva dehidraciju i podstiče veći gubitak nego unos tečnosti.

Opuštajte se. Ako naučite kako se pravilno opustiti moći ćete ojačati imunitet. Pokušajte meditirati ili se opuštati na način koji vam najviše odgovara. Nakon svega nekoliko meseci videćete neverovatnu promenu.

Članak
Naslov
Sprečite prehlade i grip ove zime
Autor
Opis
Postoji mnoštvo efektnih načina da se preventivno odbranite od prehlade i gripa koji ne uključuju vakcinaciju. Pratite naše savete i budite zdravi celu zimu.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar