Menu 

Pepermint je biljka koja ne samo da osvežava zadah i daje veoma osvežavajući ukus poslasticama već ima i sjajna lekovita svojstva zbog kojih je jednostavno obožavamo. Evo zašto bi trebalo da koristite što više peperminta.

U budućnosti bi se ova biljka mogla koristiti za još više raznih stanja nego što je to danas jer neka poslednja istraživanja kažu da ima čak antibakterijska i antivirusna svojstva, o čemu se dosad nije mnogo znalo. Kao i gotovo sve biljke iz porodice mente i pepermint ima duguljaste listove sa nazubljenim krajevima, ali i divne ljubičaste cvetiće koji obično cvetaju u proleće. Vrsta koju mi poznajemo kao peprminte je dobijena prirodnim ukrštanjem sperminta i voterminta.

Peprmint se zbog svojih lekovitih svojstava koristi vekovima u celom svetu. Najčešće se koristi za probleme sa probavom, mučninom, grčevima, nadutošću, prehladom pa čak i kao pomoće kod lečenja kolere. U 19 veku peprmint se utrljavao u grudi da bi se ublažio kašalj.

Kako koristiti pepermint kao zdravi lek

20494949378_be2d6590f8_z

Kao pomoć kod probave. Kad je u pitanju loša probava, eprmint je najbolje koristiti u obliku čaja i to sigurno svi manje-više znate.

Za sindrom iratibilnog creva. Ako imate ovih problema onda bi najbolje bilo da uzimate kapsule na bazi peprminta koje verovatno možete kupiti bez lekarskog recepta. Kapsule se preporučuju jer one prolaze kroz creva bez da se rastvore pa sva lekovita svojstva dođu do creva.

Za tenszijsku glavobolju. Kad je u pitanju glavobolja najbolje bi bilo da koristite tinkturu i to on koja sadrži 10 odsto ulja, 90 odsto alkohola. Jednostavno nekoliko kapi nakapajte na vrhove prstiju pa umasirajte u čelo. Istraživanja su pokazalo da glavobolja na ovaj način nestaje za svega 15 minuta.

Za kašalj i prehladu. Ako ste prehlađeni, disajni putevi su zapušeni i kašljete obavezno potražite lekove na bazi mentola, pijte čaj od peperminta ili se njime inhalirajte i olakšanje će veoma brzo doći.

8356408259_8fb89c5903_z

Proizvode na bazi peperminta ne bi trebalo da mažete na lice bebama i maloj deci jer može da im smeta kod disanja.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Zivka

    Na srpskom ovu biljku zovemo nana.

Napišite komentar