Menu 

Mnoge trudnice širom sveta koje uživaju u vožnji bicikla sigurno se pitaju da li je ova aktivnost bezbedna za njihovo i zdravlje njihove bebe. LifePressMagazin vam odgovara na pitanja.

Uz naše savete ćete biti sigurni da to što radite nikako ne može da ugrozi zdravlje vas i vaše bebice.

Biciklizam u trudnoći

Lekari uglavnom svim trudnicama toplo preporučuju fizičku aktivnost, a intenzitet se određuje prema zdravstvenom stanju trudnice kao i prema njenoj fizičkoj spremi i kondiciji. Sama vožnja bicikla nije nesigurna za trudnice, ali sa sobom nosi moguće rizike kao što su padovi i moguća povreda stomaka i zato treba biti oprezan.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-couple-cycling-urban-park-together-happy-wearing-helmet-image40096205

Ukoliko biciklo niste vozili pre trudnoće, onda treba da znate da trudnoća nikako nije vreme kada treba da eksperimentišete i isprobavate nove stvari bar kad je u pitanju fizička aktivnost. S druge strane, ako ste biciklo vozili često pre nego ste ostali u drugom stanju onda nikako ne treba da se odričete ove aktivnosti. Neke trudnice biciklo su vozile do pred sami kraj trudnoće, jedina modifikacija koju su uradila bilo je smanjenje brzine i postepeno smanjenje pređene kilometraže. ipak, mnogi lekari se slažu da bi sa vožnjom bicikla trebalo prestati nakon 20-e nedelje trudnoće.

Vožnju bicikla trebalo bi praktikovati dok stomak još uvek nije previše veliki i dok ne vrši dodatni pritisak na karlične kosti. Kad stomak poraste i samo upravljanje biciklom biva teže pa je mogućnost padova povećana.

Opasnosti vožnje bicikla i mere opreza tokom trudnoće

Ako nikako ne želite da se odreknete vožnje bicikla tokom trudnoće, postoji nekoliko sgurnosnih mera koje nikako ne treba da zanemarite.

Uvek se vozite u društvu. Tokom trudnoće nikad ne krećite sami na duge vožnje biciklom, samo u slučaju da se nešto nepredviđeno dogodi. Sa sobom uvek nosite mobilni telefon, dosta vode, šešir i naočare za sunce.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-woman-bike-young-park-flowers-basket-outdoors-image38340896

Čuvajte se pasa. Tokom vožnje bicikla postoje i one skrivene opasnosti o kojima inače ne razmišljamo kao što su psi ili neke druge životinje na cesti koje mogu da izlete i prepadnu vas što može dovesti do gubitka ravnoteže i zato držite četvoro očiju otvorenima.

Kupite prikolicu za decu. Ako već imate starije dete, kupite prikolicu koja se zakači za zadnji točak bicikla, a koja vam neće remetiti ravnotežu kao sedalice koje se stavljaju na sami točak ili volan.

Ne prelazite granice izdržljivosti. U periodu trudnoće, vožnja bicikla bi trebalo da bude lagana, opuštajuća aktivnost koja će vam pomoći da ostanete u formi, da se opustite i ne osećate tromo, ali nikako nije vreme za ispitivanje granica izdržljivosti i preteranog zamora. Koristite kacigu, zaštitu za kolena, laktove, ali i stomak i ne preterujte sa pređenom kilometražom. Većina lekara se slaže da trudnice nakon što zagaze u 20-u nedelju trudnoće više ne bi trebalo da voze biciklo jer su u tom slučaju rizici puno veći od beneficija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar