Menu 

Kamu kamu je brazilsko voće kome u poslednje vreme jako raste popularnost jer se veruje da ima veoma snažna antioksidantska svojstva, jača čak i od akai bobica. Ako dosad niste čuli za ovo voće mi ćemo vam otkriti sve što bi trebalo da znate.

Do ovog voća je veoma teško doći jer raste isključivo u poplavljenim područjima Amazona u Peruu, Brazilu, Kolumbiji i Venecueli gde se plodovi i listovi ove voćke koriste u medicinske svrhe. Otprilike je iste veličine kao limun, a boje nalik jabukama ili nektarinama i što je najvažnije prepuno je vitamina C.

Istraživanja su pokazala da kamu kamu ima antivirusna svojstva koja pomažu izlečenje afti, herpesa, herpesa zostera i obične prehlade. Drugi pak kažu da je prirodni podizač energije i sjajan za zdravlje očiju i usne duplje. Veoma mali broj istraživanja je pokrenut kad je ovo voće u pitanju, ali ono što se za sad zna je dovoljno da ga čim pri pre uvrstite u svoju ishranu, naravno ukoliko vam je dostupno.

Zašto je kamu kamu novo supervoće?

kamu3

Vitamin C. Kamu kamu ima 60 puta vitamina C više od narandže, a samo jedna kašičica praha napravljenog od ove voćke je dovoljno da zadovolji sve dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, a poznato je koliko je vitamin C važan za zdravlje.

Valin. Valin je aminokiselina pronađena u kamu kamu voću, telo je ne može proizvesti samo i zato je neophodno da je unosimo putem hrane ili suplemenata. Od velike je važnosti za centralni nervni sistem, kognitivne funkcije i pucanje mišića.

Kalijum. Da bi nam bubrezi i srce pravilno radili potrebne su nam određene količine kalijuma, a na 100 g kamu kamu dolazi čak 7,1 miligrama kalijuma.

Leucin je još jedna aminokiselina koja je telu potrebna za zdrave mišiće, rast koštanog tkiva te oporavak i produkciju hormona rasta.

Serin je takođe aminokiselina koja je od velikog značaja za zdrav probavni sistem. Serin potpomaže razlaganje veza u proteinima i polipeptidima tako da ih telo može lakše koristiti.

Flavonoidi. Kamu kamu sadrži više vrsta flavonoida koji su komponente pronađene u biljkama, a oni daju boju voću. Glavna funkcija u telu im je da deluju kao antioksidanti i neutrališu slobodne radikale.

Galska kiselina. Za galsku kiselinu je poznato da ima antivirusna i antigljivična svojstva te deluje kao antioksidant. Pronađena je u kamu kamu voću.

Elaginska kiselina. Ovo je još jedna u nizu kiselina koja ima antioksidantsko delovanje. Mnoga istraživanja su pokazala da ima antikancerogeni efekat, a veruje se i da pomaže dijabetičarima da pod kontrolom drže svoju bolest.

Upale. Tokom jednog istraživanja, 20 muških pušača je svakodnevno uzimalo sok od kamu kamu voća ili tablete vitamina C, svaki dan, nedelju dana. Kod grupe koja je uzimala kamu kamu sok je zabeležen porast antioksidanata i manjak oksidativnog stresa dok kod druge grupe nisu primećene nikakve promene.

Kako uzimati kamu kamu?

Pošto ćete ovo voće veoma teško pronaći u prodavnicama u svežem obliku čak i ukoliko živite u Americi, možete je uzimati u obliku praha ili kapsula koje možete kupiti putem iinterneta ili u bolje snabdevenim apotekama. Prah možete dodavati u sladoled, šejkove, zobenu kašu…

kamu

Mere opreza

Postoje neka saznanja da kamu kamu može uticati na rad lekova hemoterapije i pre nego počnete uzimati suplemente na bazi ove voćke trebalo bi da se posavetujete sa lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Čak 85 odsto žena ima simptome predmenstrualnog sindroma svaki mesec u vreme menstruacije. Grčevi, nadutost, nervoza, bes, želja za svađom su gotovo uvek prisutni. Saznajte kako da se lakše nosite sa PMS-om?