Menu 

Nekada su stari ljudi nadmudrivali korov i poboljšavali kvalitet zemlje na lukave načine. Posudite neke savjete od njih.

Gnojivo

Napravite sami svoje gnojivo od odabranog kućnog otpada i poboljšajte zemlju. Na taj način ćete uštediti, a i smanjiti količinu smeća u svom domu. O tome smo više pisali u tekstu Gnojivo za baštu: jednostavno i brzo.

Kafapoboljšajte zemlju

Zrna kafe su odlična za poboljšanje zemlje, posebno ih dobro dodati u saksije gdje rastu azaleje ili alpske ruže, ali i četinarsko ukrasno drveće. Možete u ovu svrhu upotrebljavati i već iskorišćenu kafu ili svježa zrna. Najbolje bi bilo da pomiješate 4 dijela zrna kafe sa 1 dijelom pepela od drveta i to dodate u zemlju.

Pepeo

Pepeo od drveta (iz kamina ili lužare) je prirodni izvor nutrijenata potrebnih biljkama kao što su kalijum, kalcijum i fosfor. Pepeo se upotrebljava i za smanjenje kiselosti zemljišta. Zahvaljujući ovom gnojivu biljke su jače, a voće ukusnije. Dodajete ga zemlji u količinama – 750 gr do 1,5 kg na površini od 30 kvadratnih metara u vrtu (obično u jesen).

poboljšajte zemlju

Alge

Ukoliko negdje možete doći do algi, one su takođe dobre za ovu namjenu. Imaju više azota i kalijuma nego što se nalazi u gnojivu od životinjskog izmeta. Potrebno je da ih dobro operete od soli, pa čak i ostavite na dvorištu da ih kiša opere nekoliko puta. Nakon toga ih dodajete u zemlju.

Možete biljke zalijevati i sa čajem od algi. Stavite ih u staru jastučnicu i potpite u kantu sa vodom na sedam dana. Poslije toga cijedite vodu kao čaj i sa tim zalijevate biljke.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar