Menu 

Ovo je zaista zanimljiv baštenski projekat. Semenke pomešane sa papirnim otpadom.

Pitate se verovatno zašto bi iko ovo pravio? Ove komadiće sa semenima možete lako posaditi (samo ih spustite u zemlju i prekrijete grumenčićima), a ako ih lepo napravite mogu biti i zanimljiv poklon. (Kada neko zatraži od vas da mu poklonite seme, koje ste sami uzgojili, zašto to ne bi bili ovakvi pokloni)?

Kako da napravite semenke u papiru?

Za ovu zabavu recikliranja trebaće vam: spužva, cedeljka, posudica, blender, kašika, gaza, stari papir, krpa i semenke (najbolje one za cveće).semenke

Papir (veću gomilu) iscepajte na komadiće, stavite ih u posudu, prelijte sa toplom vodom i ostavite bar dva sata.

Nakon toga papir ocedite i stavite ga u blender. Dodajte tople vode da prelijete papir gotovo do vrha blender posude. Na nižoj brzini sve smiksajte 10-tak sekundi, pa ubrzajte i mešajte još 30-tak sekundi dok ne nestanu komadići papira.

semenke7semenke5

Dodajte semenke i pomešajte kašikom. Mešavinu prodecite kroz cediljku. Pritisnite kašikom ukoliko je potrebno da bi ste procedili svu vodu.

Na komad tkanine saspite ovu mešavinu, utapkajte je i formirajte oblik koji želite. Neka bude tanji oblik da bi se lakše osušilo. Sužvom potapkajte površinu da bi ste upili višak tečnosti. Pritisnite i sa komadom brzoupijajuće tkanine da biste pokupili što više vode.

semenke3semenke2

Ostavite da se smesa osuši, bar na vrhu, pa je onda možete okrenuti da se suši i sa druge strane. Kada je vaš komadić sa semenkama spreman napravite i ukrasni kartončić na kojem ćete napisati o kom se cveću radi, kako se uzgaja, kao i to da se može posaditi u saksiju ili u vrtu zajedno sa papirom (čitav komadić – vaša mala kreacija). Možete ih napraviti i u obliku kuglica. Jedan deo smese stišćete rukama i formirate kuglice dok ne ocedite višak tečnosti. Ostavite ih da se osuše. (Na fotografijama ćete pronaći mnoštvo ideja kako da ih upakujete da izgledaju kao savršen mali poklon).

(Treba vam još baštenskih ideja? Pogledajte kako da pravite gnojivo za vrt).

 

 

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Sabina Marina via Facebook

    odlican predlog…

  2. Zeir Esma Hecimovic via Facebook

    SUPER

Napišite komentar