Menu 

Ako želite uzgojiti biljke bez korištenja kupovnog semena koji u sebi možda sadrži neke neželjene sastojke onda pokušajte uzgojiti baštu od otpadaka.

Ako želite biti sigurni da su namirnice iz vaše bašte u potpunosti čiste od pesticida onda je najbolji način da ih uzgojite od otpadaka koji su vam ostali od ručka. Verovali ili ne to je sasvim moguće, a mi vam donosimo listu namirnica koje će na ovaj način nići bez ikakvih problema.

Sve na šta treba da obratite pažnju jeste da je otpadak namirnice koju želite uzgojiti takođe iz organskog uzgoja, jer kakve je kvalitete otpadak takve će kvalitete biti i novonikla biljka. Evo šta sve možete uzgojiti od otpadaka.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-leeks-image19009690

Praziluk, ljutika, mladi luk i komorač. Za sadnju možete iskoristiti beli deo namirnice koju ste upotrebili za ručak ili možete kupiti povrće baš za tu namenu. Sve što treba da uradite jeste da beli deo biljke stavite u teglu sa malo vode i ostavite na neko sunčano mesto, a zeleni deo će nastaviti da raste. Kad vam je namirnica potrebna za kuvanje, otkinite zeleni deo koji vam je potreban, a beli ostavite i dalje u vodi.

Celer, zelena salata, kupus. Baš kao i kod povrća koje smo već pobrojali i ove namirnice će ponovno nići iz belog dela koji vam je ostao. Jednostavno stavite beli koren u posudu sa malo vode, ali pazite da voda ne prekrije zelene listove i stavite na prozor, na sunčano mesto. Nakon svega nekoliko dana trebalo bi da primetine nove mlade listove.

Nakon nedelju dana presadite biljku u zemlju tako da samo listovi budu iznad zemlje. Biljka će nastaviti rasti, a za nekoliko nedelja će se formirati glavica. Otpatke možete posaditi i direktno u zemlju, ali u tom slučaju je tlo potrebno održavati veoma vlažnim.

http://www.dreamstime.com/stock-image-garden-bed-garlic-image14291731

Beli luk. Beli luk možete uzgojiti od samo jednog čena tako što ćete ga posaditi u zemlju sa korenastim delom okrenutim prema dole i na mestu sa puno sunčeve svetlosti.

Crveni luk je zasigurno namirnica koju je nalakše uzgojiti. Jednostavno odrežite koren crvenog luka zajedno sa 1, 25 cm samog ploda, posadite u zemlju na sunčanom delu vaše bašte i prekrijte zemljom. Neka zemlja bude dovoljno vlažna. Crveni luk voli toplo i sunčano okruženje i zato ga ukoliko živite u hladnijim klimatskim uslovima radije posadite u kući.

Hoćete probati zasaditi neke od ovih biljaka?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar