Menu 

Jeste li se ikad zapitali kako je pre nastanka pesticida i veštačkih đubriva sve uspevalo, cvetalo i raslo gotovo bolje nego danas u „svetu hemikalija“. Priroda je ceo sistem dovela do savršenstva, sve što mi treba da radimo jeste da ga izučimo i poštujemo.

Sajt Every days roots kaže da većina nas zna šta ne želi u svojim cvetnim i povrtnim baštama. Pravo je pitanje da li znate šta želite? U surovoj borbi protiva buba i bubica koje napadaju naše biljke zaboravljamo na stvorenja koja je veoma poželjno imati u baštama.

Na prvom mestu su tu pčele, i pre nego ih oterate dobro razmislite. Setite se da njihov vredan rad održava na životu sve biljke koje volite. Njihovo oprašivanje čuva useve zdravima. Čak jedna trećina zaliha hrane zavisi od pčela i one daju svojesvrstan podsticaj privredi. U Americi je godišnji prihod od plodova oprašivanim samo od strane pčela, neverovatnih 15 miliona dolara. Tu spadaju jabuke, krastavci, bademi, bobičasto voće…

p;ela

Evo i kratke liste biljaka koje pčele najviše vole i uz pomoć njih ćete privući pčelice i u svoju baštu. To su: detelina, mak, suncokret, geranijum, dalije, timijan, žalfija, menta, topola, ehinacea …

Druge na listi veoma korisnih bubica su svakako bubamare. Iako nama simbolišu sreću i lepotu, bubamare su prava noćna mora za biljne vaške. Jedna bubamara u toku jedne godine pojede 5 hiljada biljnih vaški, i zato ako je nađete u svom povrtnjaku nipošto je nemojte ubijati ili sklanajti sa biljaka. Ako pustite bubamare u baštu za veoma kratko vreme više nećete imati problema sa biljnim vašima koje napadaju vaše biljke.

bubamara

Bubamare najviše privlače biljke kao što su, divlja gorušica, kim, kopriva, neven, buhač, divlja šargarepa…

Leptiri i cveće su prosto stvoreni jedno za drugo, a jedan francuski pesnik je rekao da su leptiri, leteće cveće, a cveće statični leptiri. Pored toga što su veoma lepi, leptiri pomažu pri oprašivanju, reprodukciji i rastu biljaka.

leptir

Najviše lete na mentu, bučike, maćuhice, žalfiju, jorgovan…

Iskristite sve što vam je priroda dala i živite u skladu sa njom. Pročitajte i kako da se izborite sa korovom u članku “5 novih načina da se rešite korova u vašoj bašti”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar