Menu 

Ako mislite da se krompir može saditi samo i iskjlučivo na velikom komadu zemlje onda ne možete biti više u krivu. Donosimo vam jednostavan način kako da posadite krompir u buretu.

Sadnja povrća i začinskih biljaka je u poslednje vreme sve popularnija jer se ljudi u gradovima sve češće odlučuju za sadnju biljaka na svojim terasama i balkonima. Većina urbanih baštovana sigurno misli da je krompir nemoguće posaditi na balkonu na malom prostoru pa ni ne razmišlja da pokuša.Što je potpuno pogrešno.

Mi smo na Greenupgrader blogu pronašli više nego jednostavan način na koji možete posaditi krompir u buretu, a prednosti ovakve sadnje ima nekoliko. Izloženost šteočinama i gljivicama je manja, manja je mogućnost stvaranja korova i nećete oštetiti plodove pri iskopavanju motikom. Krompir ćete posaditi u buretu veoma uspešno kroz četiri jednostavna koraka.

Odaberite odgovarajuće bure. Biće vam potrebno bure od najmanje 200 litara zapremine. Odaberite bure koje već ima rupe za drenažu, a ako nema izbušite ih sami jer je dobra drenaža od velike važnosti. Nakon toga bure operite izbeljivačem da uništite sve bakterije, plesan i ostalo što se možda nakupilo.

Na dnu i sa strana bureta izbušite nekoliko širokih rupa za drenažu.

krompir3

Odaberite više vrsta krompira za sadnju. Pre sadnje krompira ostavite plodove da puste klice i odaberite više vrsta krompira. Poređajte krompir u karton za jaja, smestite ih na neko tamno, hladnije mesto, daleko od direktne sunčeve svetlosti i čekajte da proklija.

Na dno bureta stavite sloj od oko 15 cm mešavine komposta i zemlje, a zatim po površini stavite seme krompira. Možete saditi ceo krompir, a možete ga i izrezati na kockice veličine 5 centimetara, važno je samo da na sebi imaju klicu. Preko krompira stavite još jedan sloj zemlje od oko 15 centimetara i sve zalijte.

krompir

Kada je biljka nikla i dostigla visinu od od 15-20 centimetara dodajte još jedan sloj mešavine komposta i zemlje tako da zatrpate izdanak do polovine. Ponavljanje ovog procesa omogućava izdancima da rastu, a prekrivanje im daje vlažnost iz zemlje kako biljka raste prema vrhu bureta.

Naon 10 nedelja, kad lišće postane žuto, već bi trebalo da imate prve plodove. Rukama lagano rastresite zemlju i proverite da li su plodovi tu, a ako napitate mladi krompir jednostavno istresite svu zemlju iz bureta i pokupite plodove vašeg rada.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar