Menu 

Iako su prilično skupe za naše uslove, chia semenke vrede svake potrošene pare jer naš organizam od njih ima višestruku korist. Donosimo vam više nego dobre razloge zašto bi trebalo jesti što više chia semenki.

Ove sitne crne semenke su zaista zdrave i slobodno ih možemo svrstati među super hranu. Ako ste još uvek u nedoumici da li bi trebalo da ih jedete ili ne mi vam donosimo nekoliko razloga ZA.

Bogate nutrijentima. Chia semenke su veoma bogate nutrijentima bez obzira ne njihovu veličinu. Veoma su bogate vlaknima, proteinima i omega 3 masnim kiselinama koje se obično teško nalaze u namirnicama biljnog porekla. Pored toga, bogate su kalcijumom i fosforom. Samo jedna kašika dnevno obezbediće vam prilične količine ovih nutrijenata i to je samo jedan od razloga zašto su ove semenke sjajna hrana “za poneti”.

chia2

Antioksidanti. Zbog velike količine polifenola koji se u njima nalaze, chia semenke imaju veoma snažno antiupalno svojstvo. Jedno istraživanje sprovedeno u Meksiku je pokazalo da su one veoma snažni borci protiv slobodnih radikala, a ukoliko želite preventivno delovati na bore i ostale znakove starenja, onda obavezno jedite chia semenke.

Poboljšavaju probavu. Zbog velike količine vlakana ove male crne semenke će vam za kratko vreme regulisati stolicu, jer kad upiju tečnost dobiju konzistenciju nalik gelu i na taj način podstiču rast dobrih bakterija u crevima koje su od velike važnosti za vaše zdravlje, jačaju imunitet i pomažu kod održavanja zdrave telesne težine.

Borci protiv karcinoma. Alfa linoleinska kiselina i omega 3 masne kiseline koje se nalaze u chia semenkama ograničavaju rast kancerogenih ćelija kod raka grlića materice i raka dojke, pokazala su brojna istraživanja sprovedena na tu temu. Pored toga dokazano je da omega 3 masne kiseline čuvaju zdravlje srce i ne mogu naškoditi ni u kom slučaju.

Kao prevencija dijabetesu. Chia semenke su bogate vlaknima i zdravim mastima što je kombinacija koja balansira nivo šećera u krvi. Sprovedena su i istraživanja koja su pokazala da ove semenke imaju sposobnost da spreče metaboličke poremećaje kao što je otpornost na insulin, a veruje se da je to zbog alfa linoleinske kiseline koju sadrže. Kod miševa koji su tokom istraživanja jeli hranu sa velikim udelom šećera je primećeno da je sprečena rezistentnost na insulin, a kod onih kod kojih je ovo stanje već bilo razvijeno došlo je do poboljšanja i to sve zbog chia semenki.

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ubrzavaju metabolizam i daju energiju. Iako nisu bogate šećerom, chia semenke će vam obezbediti dodatne količine energije ukoliko dodate jednu kašiku u vaš jutranji smoothie ili sportsko piće nakon vežbanja. Istraživanja su pokazala da su oni koji su tokom vežbanja pili piće sa chia semenkama bili izdržljiviji i bez većih problema su priveli trening kraju.

Chia semeke je veoma jednostavno uvrstiti u svakodnevnu ishranu, jednostavno ih namočite preko noći u šolji mleka i jogurta i ujutro pomešajte u vaš jutranji smoothie, zobenu kašu, žitarice ili salatu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Jedan od najpoznatijih prirodnih lekova protiv povišenog holesterola je zob, ali zbog toga su ostale žitarice nepravedno zapostabljene jer i one imaju gotovo jednaka svojstva baš kao i zoben akaša. Jedno istraživanje je pokazalo da...