Menu 

Jutarnje mučnine su jedan od glavnih simptoma većine trudnoća i mali broj žena ih ne iskusi tokom ovog perioda života.

Prema nekim statistikama čak 85 odsto trudnica oseća mučnine tokom prvog tromesečja trudnoće, a sigurni smo da većina njih može posvedočiti koliko mučnine mogu biti brutalne i koliko mogu loše uticati kako na fizičko tako i na psihičko zdravlje. Prema studiji objavljenoj u Journal Reproductive Toxicology magazinu mučnine imaju prilično pozitivan uticaj na razvoj bebe i to je ono što treba da pomogne majkama da lakše prebrode ovaj period i pomisle da vredi patnje.

Tokom ovog istraživanja naučnici su pratili stanje više od 850,000 trudnica i na osnovu rezultata došli su do zaključka da žene koje imaju jače mučnine ređe doživljavaju spontane pobačaje i rađaju zdravije bebe, a svega 6,4 odsto njih doživi preveremni porođaj. S druge strane čak 9,5 odsto žena koje nisu imale jake mučnine se porode pre termina.

Zašto je to tako?

185373693_86375b35ea_z

Jutarnje mučnine nastaju zbog brzog povećanja hormona humanog horionskog gonadotropina koji se otpušta od strane posteljice tokom prvog tromesečja trudnoće. Naravno to nikako ne znači da ukoliko ste trudni i nemate mučnine treba da se brinete jer jutranje mučnine stvarno mogu uticati na kvalitet života kod žena, ali istraživanja kažu da je muka vredna trudna jer mučnine pozitivno utiču na razvoj bebe i to je jedan od znakova da se beba razvija i raste onako kako bi trebalo.

Na redovnim kontrolama obaveštavajte lekara o mučninama, posebno ako imate prilično teške simptome, ako baš mnogo povraćate i ne možete jesti, jer na taj način možete unositi manje nutrijenata nego što je bebi potrebne.

Da bi se lakše izborili sa mučninama pokušajte neke od ovih metoda:

  • Jedite manje, ali češće.
  • Pijte puno vode.
  • Grickajte kandirani đumbir ili pepermint.
  • Jedite krekere, štašiće.
  • Više se odmarajte.
  • Redovno uzimajte prenatalne vitamine.

I nemojte da brinete mučnina nikako ne može da naškodi ni vama ni bebi, osim ako ne dođe do dehidracije što je zaista redak slučaj. Znamo da vam se verovatno čini kako nikad neće proći, ali činjenica je da mučnine nestaju sa prvim danima drugog tromesečja kada nastupa najbezbrižniji period trudnoće u kome ćete sigurno uživati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar