Menu 

Sigurno ste primetili kako novi peškiri nakon nekoliko pranja nemaju više onu mekoću, bez obzira na omekšivač koji koristite. Mi smo vam pronašli nekoliko veoma jednostavnih saveta koji će učiniti da vaši peškiri ponovo postanu mekani.

Najčešći uzroci tome što nam peškiri veoma brzo gube mekoću i postaju tvrdi jesu komercijalni deterdženti za veš kao i tvrda voda. Na svu sreću postoji nekoliko trikova kojima možete neutralisati ove štetne uticaje i učinite da vam peškiri ponovo budu pufnasti kao kad ste ih tek kupili.

Za početak peškire perite posebno, ne pretrpavajte mašinu i ne mešajte ih sa drugim vrstama tkanina, jer delovi ostalih tkanina mogu oštetiti peškire.

Iako zvuči pomalo čudno, ali za vreme pranja peškira koristite što manje omekšivača, jer on sadrži enzime koji će s vremenom na peškirima stvoriti sloj koji podseća na vosak i koji će potpuno uništiti moć upijanja tkanine. Takođe koristite samo polovinu preporučene količine praška za veš ili manje.

Preporučljivo je da peškire perete na najvišim temperaturama i da dva puta uključite program ispiranja, a za vreme prvog ispiranja u mašinu uspite pola šolje (125 ml) belog destilovanog sirćeta koji će vašim peškirima vratiti mekoću i pomoći će da se sa peškira odstrani sav višak praška. Drugi ciklus ispiranja će potpuno neutralisati miris sirćeta.

Ako peškire sušite u sušilici za veš poslužiće vam i onaj stari dobri trik sa lopticom za tenis koju ćete staviti u mašinu zajedno sa peškirima. Loptica će tokom sušenja nežno udarati tkaninu i vratiti joj mekoću. Koristite je tokom svakog sušenja.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. Mira Gajic

    Dosta korisnih saveta… Hvala!

  2. Tomislava Randjelovic

    ako se suse u masini za susenje vesa mekani su kao plis

  3. Mirjana Spurga

    Ornel omeksivac !!!!

Napišite komentar