Menu 

Već nam je poznato kako zeleni čaj dobro deluje na organizam, ali šta mislite da, umesto da ga popijete, napravite kupku. Evo zašto.

Tradicionalno, blagodeti čaja se najbolje mogu iskoristi pijenjem, ali, takozvana, emocionalna korist je nešto drugo. Radi se o tome da dopustite da upijete najbolja svojstva biljke i putem kože, opčinjavajući čula, opuštajući organizam. Neki ljudi veruju da na ovaj način u potpunosti upijate sve blagodeti biljke.

Zeleni čaj sadrži antioksidante, vitamine, minerale i ima antibakterijska svojstva. Glavni antioksidant zelegnog čaja EGCG (epigallocatechin3-gallate) je 100 puta efektivniji od vitamina C, a 25 puta od vitamina E. Čaj, takođe, sadrži tanine, koji sužavaju pore.

Ali, zašto baš kupka od zelenog čaja?

Koža je naš najveći organ i njena najvažnija funkcija je da igra ulogu zaštitnika od raznih bolesti, ali i od štetnih materija iz okruženja, od UV zraka. Poznato nam je da sve što stavimo na našu kožu ona upija, ona reaguje sa tim supstancama. Verujemo da vas sada ne čudi zašto je zeleni čaj dobar izbor za kupku.

Da biste napravili kupku od zelenog čaja potrebno vam je 6 vrećica zelenog čaja, koje treba da stavite u kadu sa vrlo vrućom vodom na 10 do 20 minuta. Voda će dobiti zlatno smeđu ili tamno smeđu boju, a to znači da su antioksidanti i vitamini “prešli” iz čaja u vašu kupku. Uklonite vrećice čaja i podesite temperaturu vode (dodajte hladnije vode ukoliko je potrebno). Možete dodati i pola šolje maslinovog ulja u kadu. Ono sadrži antioksidante, koji mogu omekašati vašu kožu i posebno je pogodno za one sa suhom kožom. Opustite se u vašoj čajnoj kupki bar na 30 minuta.

Istraživanja ukazuju na to da zeleni čaj može da pomogne u sprečavanju raka kože. Tanini u čaju ne samo da mogu zalečiti opekotine i zaustaviti krvarenje već i sprečiti infekciju. Prirodna antiseptička svojstva ovog čaja pomažu u ublažavanju otoka i svraba, ali i kod bržeg zalečenja posekotina, ugriza, hemoroida, osipa, bubuljica.

od zelenog čaja

Zanimljivo je da u Japanu imaju posebne bazene sa kupkom od zelenog čaja.

Na isti način možete napraviti kupku za stopala, naravno, samo sa manjim količinama čaja i vode. (Preporučljivo je i da dodate koju kap ulja peprminta).

Progledajte i tekst Šta je matcha prah i kako ga iskoristiti?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar