Menu 

Refluksna bolest je neugodno i često bolno stanje, koje se javlja kada se sadržaj stomaka vraća u jednjak.

Ovo obolenje probavnog sistema se još naziva gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). Na sreću, postoji mnogo prirodnih lekova i promena u ishrani, koje vam mogu doneti brzo olakšanje.

Refluksna bolest dovodi do pojave gorušice, regurgitacije (izbacivanje hrane na usta iz jednjaka ili želuca bez mučnine ili snažnih trbušnih stezanja) i mučnine. Pošto može biti izazvana hijatus hernijom (kila) ili predkancerogenim stanjima važno je da posetite lekara, ali u slučajevima takozvane nekomplikovane gastroezofagealne refluksne bolesti možete isprobati razne prirodne lekove uz konsultaciju sa doktorom.

Najverovatnije je da ćete morati uvesti neke promene u stilu života, ali brzo olakšanje vam mogu doneti ovi prirodni lekovi.

Jabukovo sirće

jabukovo sirce i jabuke na stoluOrgansko jabukovo sirće može biti upotrebljeno u tretmanu koji vam može doneti brz oporavak. Uzimajte dve kašike jabukovog sirćeta pomešane sa čašom vode i popijte uz obrok. Neki pacijenti su prijavili da im je čak i jedna kašika sirćeta pomogla, a neki su čak istakli da se ovaj tretman pokazao boljim od propisanih lekova.

Promene u ishrani

Pokušpajte sa paleo dijetom (Upoznajte paleo način ishrane!). Pacijenti su prijavili da im je ova dijeta već nakon 7 dana donela puni oporavak. Iako može delovati kao stroga, ova dijeta vam nudi, ipak, veliki izbor hrane, koja je bliska vrsti ishrane koju su upražnjavali naši preci. Možete probati i sa dobrom detoks dijetom i takođe osetiti olakšanje.

Barem izbegavajte masnu hranu i ograničite unos ugljenih hidrata. Krenite sa nekom jednostavnom dijetom, uvodite jednu po jednu vrstu hrane i testirajte je da vidite da li ona izaziva simtome refluksne bolesti. Recimo, neki ljudi su pronašli vezu između šećera, kafe, masne ili pšenične hrane i simptoma refluksne bolesti.

Naravno, alkohol svakako izbegavajte, a bacite se na jabuke, sok od jabuka, pa i pire od jabuka da biste ublažili simptome.

Aloe vera

Možete jesti sirovu aloe veru, njen sok ili kapsule uz obroke da biste sprečili simptome posle jela. Aloe vera sok pomaže da ojačate imuni sistem, pa će vam se i celokupno zdravlje popraviti.

aloe vera izrezana

Soda bikarbona

Uzmite pola kašičice sode bikarbone razmućene u čaši filtrirane vode da biste ublažili simtome refluksne bolesti. Ovaj tretman nudi brzo olakšanje, ali ako se problem ponovo javi, trebate tražiti pravi uzrok simptoma.

Probavni enzimi

U apotekama možete kupiti kapsule probavnih enzima, koje mogu pomoći da se smanji pritisak na probavni sistem. Uzimajte ih uz obroke. Enzimi papaje takođe mogu biti od pomoći.

limunovi na stolu izrezaniLimun

Limunovi su dobri za lečenje raznih bolesti, pa ni refluks kiseline nije izuzetak. Pijte sok od limuna pomešan sa filtriranom vodom uz obroke. Ovaj jednostavan lek se pokazao učinkovitim u velikom broju slučajeva i vredi ga isprobati.

Slačica

Iako možda zvuči čudno, ali kašičica slačice donosi brzo olakšanje kada je u pitanju refluks kiseline. Očekujte olakšanje u roku od 10 minuta.

Acidofilus

Ovaj probiotik se može naći u jogurtima, koji sadrži žive kulture, a takođe ga može kupiti u obliku kapsula. Uzimajte i acidofilus uz obroke kako bi izbegli neugodne simptome refluksne bolesti posle jela. Želučani problemi često su izazvani neravnotežom u stomačnoj flori i acidofilus može pomoći da se stanje vrati u normalu.

Ekstrakt korena sladića

Nabavite ekstrakt korena sladića u prodavnici zdrave hrane i uzimajte ga u skladu sa uputstvima. Za koren sladića je odavno poznato da poboljšava probavu i ima smirujući učinak na proizvodnju želučane kiseline. Oni koji dugo pate od refluksa kiseline su prijavili pozitivne rezultate u roku od par dana korišćenja ovog ekstrakta.

Đumbir

djumbir korenje na hrpi

Đumbir je takođe odličan prirodni lek za refluksnu bolest. Stavite par kriški korena đumbira u šolju, prelijte kipućom vodom i ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Pijte tokom dana lagano da biste osetili olakšanje.

Zaključak

Iako postoji mnoštvo prirodnih lekova za refluks kiseline, važno je da pronađete ono što ga izaziva. U slučajevima nekomplikovanog refluksa kiseline (koji nije izazvan hernijom ili predkancerogenim stanjima), ispravna dijeta i promene u stilu života su ključne. Zdrava ishrana i redovni detoks tretmani sprečiće povratak bolesti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar