Menu 

Oni koji vole putovanja i koji svaki i najkraći odmor iskoriste da promene okruženje znaju koliko se teško vratiti u rutinu i pretrpan raspored nakon odmora. Ova pojava poznata je i pod nazivom „bluz nakon odmora“, a mi vas savetujemo kako da se s njom izborite bez po’ muke.

Možda zvuči čudno, ali vratiti se u svakodnevnu rutinu i pretrpan raspored nakaon samo par dana odmora može predstavljati poseban izvor stresa, neugodnosti i dezorijentisanosti i možete osetiti da se nikad nećete navići na stari način života i obaveze.

Iako ova pojava može biti poprilično neugodna jer svi očekuju da se odmora vratite orni, čili i punih baterija uz naših nekoliko smernica ćete veoma brzo biti oni stari.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-tired-business-woman-office-portrait-young-image33827722

Prepoznajte simptome. Nekim ljudima nije teško da se vrate svakodnevnim obavezama nakon godišnjeg odmora, ali problemi nisu retkost. Ako primetite neke od ovih simptoma možda vam je “bluz nakon odmora” zakucao na vrata.

  • Umor od odmora odnosno ako osećate energiju koja vas čini nervoznima i ne dozvoljava vam da se fokusirate na posao i obaveze.
  • Nagla promena apetita bilo da je povećan ili smanjen.
  • Tuga, potreba za plakanjem bez preteranog razloga.
  • Nemogućnost da se smirite i radite uobičajene stvari.
  • Ljutnja, posebno kod ljuti koji su na odmor otišli da reše privatne probleme.
  • U pojedinim slučajevima blaži oblik depresije.

Osećaj praznine nakon odmora. Putovanja sa sobom obično donose nova uzbuđenja, nova iskustva i osećaj slobode. Sve ono što nam obično nedostaje kad je u pitanju naša svakodnevica koja se svodi na posao, kuću i brigu o deci. Povratak u „stvarni život“ može izazvati osećaj gubitka i to je u potpunosti normalno. Pokušajte polako da otpuštate uzbuđenje uzrokovano novim iskustvima i nikako se ne požurujte. Isto tako dozvolite sebi da uživate u tom osećanju sve dok se ne smiri i postane lepo sećanje.

Odmor ne mora nužno da završi. Ako ste se na odmoru upoznali sa novom kulturom, načinom života i hranom koji su vas oduševili uvrstite ih u svoj svakodnevni život i ne dajte da izblede iz vašeg sećanja.

Napravite poseban album sa slikama koji će vas podsećati na vreme koje ste proveli uživajući, pokušajte sami skuvati hranu koju ste tamo jeli, čitajte i istražujte više o kulturi naroda zemlje koju ste posetili.

Razmislite kakve pozitivne promene može da vam donese odmor koji se upravo završio. Čudni osećaj tuge nakon provedenog odmora najčešće je uzrokovan željom za promenom jer više ne želimo da se vratimo svom svakodnevnom životu.

Nikako nemojte da potiskujete to osećanje i da se silite da obavljate svakodnevne aktivnosti bez razmišljanja već razmislite šta to što ste praktikovali na odmoru možete primeniti u svakodnevnom životu.

Većina nas spozna da može živeti bez interneta, socijalnih mreža, stalne upotrebe telefona i računara te da se mnogo toga postići u jednom danu, a da nam ostane i malo vremena koje ćemo posvetiti sebi.

Upoznajte nove ljude, promenite stil oblačenja, skinite tu uniformu u kojoj ste svaki dan i unesite malo ležernosti. Čitajte, iako tvrdite da nemate vremena, čitajte barem nekoliko stranica knjige pred spavanje i ne čekajte naredni odmor.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-planning-my-trip-image4341313

Vodite računa o sebi. Da biste što pre i što lakše „uskočili“ u svakodnevni ritam povedite računa o svom zdravlju.

Nikako nemojte na posao ići pravo sa odmora, organizujte se tako da se sa putovanja vratite par dana ranije, vratite se na svoj standardni režim ishrane i vežbanja čim dođete kući, naspavajte se i provedite vreme s prijateljima i porodicom.

Planirajte novo putovanje. Jedan od najboljih načina da izbegnete depresiju uzrokovanu povratkom na posao i svakodnevnim obavezama jeste da odmah po dolasku počnete planirati novi odmor i novo putovanje. To će vam sigurno skrenuti misli i doneti vam novo radovanje i slatko iščekivanje.

Srećan vam povratak na posao!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar