Menu 

Kako da se naviknete i budite i pre alarma, sasvim prirodno? Zvuči vam nemoguće? Ovi trikovi će vas razuveriti. Treba vam mali trening.

Alarm koji se oglasi svako jutro mnogima je neprijatelj broj 1, kojeg mrze i znaju da ne mogu bez njega. Ili mogu?

Nema više odgađanja alarma, kašnjenja na posao i “snooze” dugmeta. Da li biste probali ovim trikovima da se “istrenirate”? Da li biste se usudili zaspati bez alarma?

Budilnik

budjenje satAko već obavezno koristite budilnik nikada ga ne nameštajte ranije da biste mogli da odgađate ustajanje, jer tako samo remetite san, a i nećete imati neke koristi. Kada čujete alarm vaš ciklus spavanja je automatski poremećen i čak i ako zaspete ponovo, taj san nije san odmora. Namestite ga kada je potrebno da ustanete da biste se stigli spremiti za posao. Izaberite neke lagane melodije ili koristite budilnik koji je povezan sa radiom, pa umesto alarma neka vas budi vaša omiljena radio stanica.

Iako ne predlažemo da ignorišete alarm ne savetujemo ni da skačete odmah na zvuk budilnika. Uživajte lagano u razbuđivanju, protežite se i zevajte par minuta. Na “snooz” dugme zaboravite.

Treniranje i nagrada

I mi smo kao životinje, nagrada može biti odličan podsticaj za mnoge aktivnosti, pa tako i buđenje. Naravno, neće to biti kreker i tapšanje po ramenu, ali stvorite naviku da ujutro uvek uradite bar sitnicu koju zaista volite. Šalica kafe na vašem mirisnom i cvetnom balkonu, pevanje pod tušem, ušuškavanje sa partnerom pre ustajanja, … Postoji mnogo načina da ulepšate jutro, lepih navika zbog kojih ćete ustajati raspoloženi.

Ako ste veliki ljubitelj kafe možete namestiti tajmer na aparatu za kafu – neka počne da radi kada ustajate. Miris kafe će vas izvući iz kreveta. To može učiniti i partner ako je, za razliku od vas, ranoranilac, koji će vam skuvati šalicu mirisnog napitka.

Ritam

Primetili ste da se često probudite par minuta pre nego se alarm oglasi. To je zahvaljujući prirodnom cirkadijalnom ritmu (našem biološkom časovniku). On koristi i druge signale da nas razbudi, a ne samo zvukove.

budjenje krevet telefon

Potrebno je da istrenirate svoj organizam, da uđete u ritam. Bar prvih 7 do 10 dana trebaćete da idete u krevet i ustajete u isto vreme (to podrazumeva i vikend). Tako ćete istrenirati vaš biološki sat i uspostaviti ritam. Ne pritiskajte odgodu zvona, tako ćete bti samo umorniji.

Ljudima je u proseku potrebno 7 do 8 sati sna, ali ako je vama potrebno više i to je normalno, ali onda ćete morati ići u krevet ranije. Ako zaista želite da uspostavite ritam odlučnost je važna.

Nakon 7 do 10 dana redovnog (u isto vreme) odlaska u krevet i ustajanja moći ćete se probuditi i bez alarma. Bitno je da se nakon ovog perioda što upornije držite svog standardnog ritma, pa ćete, čak i ako nekada legnete kasnije, uspeti da ustanete bez problema u isto vreme kao i obično bez budlinika.

Da biste se testirali jedan dan uključite alarm, a drugi preskočite. Ili, ako se plašite da nećete moći ustati, namestite ga malo kasnije nego obično. Sigurno ćete se probuditi na vreme, pre alarma.

Svetlost i temperatura

budjenje crno bela fotka

Namestite zastore tako da vam jutarnja svetlost pada na krevet. Ništa lepše ne može probuditi čoveka od toplih zraka sunca ili poljupca voljene osobe.

Namestite odgovarajuću temperaturu – neka noću bude niža (spavaćete lepše i udobnije), a sat vremena pre buđenja namestite da temperatura bude dosta viša. Biće vam verovatno vruće pod slojevima dekica i toplota će vas lagano razbuđivati.

Šta mislite? Da li biste se usudili leći bez budilnika?

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Ivan

    Ovoliko pisanja za nesto sto je sasvim neprakticno i nerealno. Ustaces na vreme bez problema ako legnes “na vreme” tj. ako spavas dovoljno. Ne vredi nikakva strategija ni taktika ako legnes u 2 nocu i hoces da ustanes u 6, pa jos bez budilnika. Inace, ne kaze se “ako zaspEs”, vec “ako zaspis”. Mozes da zaspes nesto zemljom, peskom…

Napišite komentar