Menu 

Ako ste trudni i niste bolovali od vodenih ospica, onda treba da budete oprezni i obratite pažnju na nekoliko veoma bitnih stavki.

Vodene ospice su zarazna bolest koja se najčešće pojavljuje kod dece, ali i kod odraslih koji je nisu odbolovali za vreme detinjstva. Ova bolest je obično potpuno benigna, ali kod trudnica može izazvati ozbiljne komplikacije i za majku i za bebu.

Na svu sreću čak 90 odsto trudnica je imuno na vodene ospice jer ih je većina odbolovala u detinjstvu i ako znate da ste ih imali ne treba da se brinete i pazite čak i ako ste izloženi osobama koje ih imaju. Kad su u pitanju brojke jedna od 2.000 trudnica dobije vodene ospice.

Ospice se prenose putem vazduha i putem direktnog kontakta, a manifestuju se u obliku osipa, nalik na bubuljice, kojima je vrh u obliku plika napunjenog tečnošću. Osip se javlja obično 14-16 ndana nakon izloženosti. Vodene ospice su veoma zarazne i ukoliko je trudnica njima bila izložena, šanse da će se zaraziti su 90 odsto.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-mother-taking-babies-temperature-image25619675

Komplikacije u trudnoći

Komplikacije kod dece uzrokovane ovom bolešću su veoma retke, ali kad su trudnice u pitanju stvari stoje nešto drugačije. Naime čak 10-20 trudnica zaraženih ospicama razvije upalu pluća, a 40 odsto takvih slučajeva ima fatalan ishod. Trudnice koje se zaraze tokom prvog tromesečja trudnoće su pod manjim rizikom od komplikacija.

Drugi rizik od vodenih ospica tokom trudnoće je taj što bi i beba u stomaku mogla da se zarazi, a to se dešava ako majka oboli 6-21 dan pre poroda. S druge strane ukoliko se kod majke osip poojavi pet dana pre ili dva dana nakon poroda, beba će dobiti osip otprilike 10 dana po rođenju, a čak 30 odsto zaraženih beba umire ukoliko se ne leči. Na svu sreću sve se to može sprečiti pravovremenom rekacijom i lečenjem.

Ako niste sigurni da ste odbolovali vodene ospice preduzmite sve korake da se zaštitite posebno ako imate straiju decu koja ih nisu bolovala.

Postoje vakcine koje se mogu dati ženama, ali pre trudnoće zato ako planirate trudnoću i ne želite rizikovati posavetujte se sa svojim lekarom.

http://www.dreamstime.com/stock-image-vaccination-shot-doctor-making-insulin-flu-syringe-to-young-woman-image33620771

Ako ste već ostali u drugom stanju, a niste imali vodene ospice lekar će vam uraditi test putem krvi da proveri da li ste imuni. Ako niste jedini način da se zaštitite jeste da izbegavate zarežene osobe i one koji su bili u kontaktu s njima. Ako sumnjate da je vaše dete bilo izloženo ospicama odmah zovite lekara da se posavetujete šta dalje da radite.
Ako sumnjate na vodene ospice lekar bi trebalo da vam da VZIG tretman koji je u potpunosti siguran i za vas i za bebu, a radi se o prevenciji.

Članak
Naslov
Vodene ospice tokom trudnoće
Opis
Ako ste trudni i niste bolovali od vodenih ospica, onda treba da budete oprezni i obratite pažnju na nekoliko veoma bitnih stavki.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar