Menu 

Odeću i tkanine u svom domu možete na jednostavan način, kao što su to radile naše bake, obojiti uz pomoć povrća i biljka. Vratimo se par koraka u prošlost.

bojenje tkanineKorenje, cveće, orašasti plodovi, bobičavo voće, … Svi oni vam mogu biti od pomoći. Proces zaista nije težak niti tako “prljav” kako ste možda zamišljali. Nudi vam vrlo veliki prostor da budete kreativni.

Kada pripremate materijal trebate znati da cvetovi moraju biti u punom cvatu, voće upotpunosti zrelo, kao i orašati plodovi.

Najbolje je da bojite prirodne materijale, poput svile, lana, pamuka, vune, koji odlično primaju boje. Potrebno ih je i pripremiti, odnosno fiksirati pre bojenja.

To se radi sa sirćetom ili solju, da bi boja bila trajna. Ukoliko koristite bobičavo voće tkaninu pripremate tako što je potopite u mešavinu 8 čaša hladne vode i pola šolje soli, a ako koristite biljke za bojenje tkanine: pravite mešavinu hladne vode i sirćeta u odnosu 4:1. Tkaninu potapate u pripremljenu mešavinu i kuhate na laganoj vatri sat vremena, nakon toga ocedite i dobro isperete.

Ukoliko planirate da prvo pokušate sa voćem, za ružičaste i crvenkaste varijante savetujemo: maline, kupine, crvene dudove, borovnice, višnje; za narandžastu: mrkvu, crveni luk; smeđa: čajevi, koren maslačka, zrna kafe; crvenkasto-smeđa: cvekla, cvetovi hibiskusa; zelena: kopriva, listovi kamilice, …

Da bi ste napravili boju potrebno je da biljku naseckate na sitne delove i stavite u vodu (više biljka u manje vode donosi jaču boju). Kada smesa prokuva, potrebno je da je kuhate na laganoj vatri sat vremena. Nakon toga procedite i u dobijenu obojenu vodu stavite prethodno fiksiranu tkaninu. Ostavite da stoji nekoliko sati ili nekoliko dana, zavisi od vrste tkanine i od toga koliko dobro i brzo upija boju. Što se tiče voća, možete ga, takođe kuhati, ali zanimljive šare na materijalima možete dobiti tako što preko fiksirane tkanine gnječite borovnice ili dudove.

bojenje tkanineNakon toga tkaninu perete odvojeno od drugog veša, jer može puštati boju. Boja će se najbolje primiti ukoliko je materijal svetliji i ako ostavite da se natapa duže.

Koristite starije posude i šerpe, koje ne mislite više upotrebljavati, osim za ovu namenu, jer će poprimiti boju biljke ili voćke. Takođe, preporučuje se da koristite i rukavice, kao i biljke koje su vam već dobro poznate.

Sada je na vama da eksperimentišete, a narednih dana ćemo vam pisati i o tome kako da napravite cvetne i lisne otiske na tkanini.

Pročitajte i kako da Napravite prirodne boje za hranu.

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Jelena

  A niste spominjali orahovo lisce ili one zelene opne oko kostunice. Kada se kuvaju daju vrlo tamno braon boju. Takodje, nekad su se rucni radovi farbali cajem(crnim) u krem boju. Jos jedna fora: kada se vezuju cvorovi na materijalu dobiju se efektne sare, takodje i kada se vezuju gumice za tegle. Moze prvo jedna boja, pa onda gumice, pa u tamniju boju… masti na volju…Obicno se boja dobijena na prirodan nacin i ne ispira tako lako.
  Odlican je clanak

 2. Dragana Stamenkovic-Todorovic

  Pomazu i koprive za zelenu boju a cvekla za crvenu ili roze.

 3. Emilija Stojanovic

  Za hranu je po meni značajnije. Pogledajte taj tekst!

 4. Zorica Stojanović

  svaka čast, dobro je setiti se toga

Napišite komentar

Zdravlje

Da je mediteranski način ishrane veoma zdrav i da se smatra dijetom koja obezbeđuje dugovečnost to smo već znali. Ali, jeste li znali da je mediteranska dijeta i veoma efikasan lek protiv depresije? Piši!