Menu 

Masne naslage koje se nakupljaju u predelu stomaka su nešto drugačije od onih koje se sakupljaju ispod površine kože. To salo telo ne mora koristiti kao izvor energije i zato ga se veoma teško rešiti uprkos zdravom režimu ishrane i redovnom vežbanju. Sva hrana koja se apsorbuje u stomak prolazi direktno kroz jetru i jetrenu venu. Upravo iz tog razloga je veoma važna detoksikacija jetre o kojoj danas pričamo, a koja će vam pomoći i da se rešite naslaga na stomaku.

Nažalost, većina hrane koju konzumiramo sadrži zaista mnogo toksina u obliku konzervanasa, neprirodnih proteina, antitoksina i nezdravih masti. Većina nutricionista se slaže da su upravo te supstance glavni uzročnici nakupljanja masnih naslaga koje organizam nakuplja između unutrašnjih organa odnosno u predelu stomaka. Ova vrsta naslaga je i najopasnija, ne samo za izgled nego i za zdravlje.

Jedan od najboljih načina da se rešite sala na stomaku je svakako vežbanje, ali i detoksikacija jetre oju bi trebalo obavljati jednom godišnje.

Hrana koja čisti jetru

9390132511_58361597c6_z

Postoji mnoštvo namirnica koje čiste jetru na sasvim prirodan način i to zato jer su bogate antioksidantima i flavonoidima. Upravo iz tog razloga su u poslednje vreme veoma popularni zeleni smoothiji. Neke od namirnica koje su bogate antioksidantima, a koje pozitivno utiču na zdravlje jetre su:

  • Zeleni čaj
  • Beli luk
  • Kurkuma
  • Orasi
  • Zeleniš (kelj, spanać, raštan)

Zeleni čaj sadrži EGCG, veoma moćan antioksidant koji popravlja štetu na jetri nastalu usled toksina i slobodnih radikala, a ujedno i preventivno deluje na moguća oštećenja. Začini poput kurkume imaju jednako delovanje, dok orašasti plodovi sadrže određenu količinu antioksidanata koji upijaju masti što je od posebnog značaja za detoksikaciju jetre. Zeleniš poput spanaća sadrži vitamin C i hlorofil uz mnoštvo dobro poznatih antioksidantskih komponenti.

Hrana koju bi trebalo izbegavati

Baš kao što postoje namirnice koje bi trebalo jesti u većim količinama, ako želite pročistiti jetru, postoji i lista namirnica koje bi trebalo da izbegavate u širokom luku. Tu su na prvom mestu namirnice koje u sebi imaju polinezasićene i trans masti (biljna ulja i margarin), dok su namirince koje sadrže mononezasićene masti (maslinovo ulje) sasvim u redu za upotrebu. Industrijski prerađena hrana i pića koji sadrže fruktozu su dva glavna neprijatelja jetre i povremeno bi ih se trebalo odreći.

Većina ljudi ne pazi na količine niskokalorične hrane što nikako nije ispravno jer se takva hrana skladišti u jetrenoj veni bezobzira na količine koje pojedete. Upravo iz tog razloga morate biti oprezni kad su u pitanju namirnice na kojima piše da su dijetalne i ne sadrže kalorije. Radije jedite prirodne, neprerađene namirnice za koje ste sigurni kako imaju malo kalorija, ali isto tako ne sadrže druge štetne sastojke.

8258047651_b93b57b1eb_z

Kako se rešiti masnih naslaga na stomaku pomoću detoksikacije jetre

Najefikasnija dijeta koja će vam pomoći da se što pre rešite masnih naslaga u predelu stomaka jeste upravo ova o kojoj smo pričali u prethodnim redovima. Sve što treba da uradite jeste da iz ishrane izbacite svu industrijski prerađenu hranu i povećate količinu namirnica koja prirodnim putem pročišćava jetru. Svaki dan započnite nekim osvežavajućim zelenim smoothijem, a tokom dana obavezno popijte nekoliko šolja zelenog čaja umesto kafe.

Pored zdrave ishrane veoma je važno da redovno vežbate, ako imate baš dosta masnih naslaga na stomaku za početak se fokusirajte na kardio vežbe koje najefikasnije tope salo, a kada dođe vreme da oblikujete mišiće prebacite se na vežbe sa opterećenjem odnosno utezima koje će vašim trbušnjacima dati lep izgled.

Važno je napomenuti da istraživanja nisu pronašla neku jaku vezu između potkožnog sala i opšteg zdravlja što može da znači da samo salo na stomaku loše utiče na zdravlje. Male količine mogu uticati na funkcionisanje unutrašnjih organa i sprečiti jetru da efikasno probavlja glukozu. Detoksikacija je jednostavan i efikasan način koji će omogućiti vašem telu da se reši masnih naslaga sa stomaka.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Aloe_Vera_Zvezdara Aloe_Vera_Zvezdara

    *Simptomi koji ukazuju na nedostatak Omega-3 NMK:- suva koža,- problem sa vodom koja se zadržava,- sklonost ka infekcijama i upalama,- pogoršana memorija i sposobnost učenja,- loša koordinacija,- kod dece usporen razvoj,- trnjenje ruku ili nogu,- visok krvni pritisak,- povišeni trigliceridi,- otežano skidanje kilaže,- pogoršanje vida.
    KLINIČKA ISPITIVANjA: Nedavno sprovedena klinicka ispitivanja na ljudima su dokazala da je redovno uzimanje Arctic Sea značajno za snižavanje holesterola i triglicerida u krvi, pri čemu pozitivno utiče i na odnos HLD/LDL (dobrog i lošeg holesterola).

Napišite komentar