Menu 

Kravlje mleko se ne prporučuje za decu mlađu od 12 meseci, a za to postoji mnoštvo zaista dobrih razloga i zato ne žurite da dete upoznate sa kravljim mlekom. Mi vam donosimo savete kada i na koji način da detetu počnete davati kravlje mleko.

Kravlje mleko se bebama ne preporučuje zato što njihov probavni sisitem nije dovoljno razvijen da bi u potpunosti probavio kravlje mleko koje je puno proteina i minerala koji opterećuju bebine bubrege. S druge strane, kravlje mleko ne sadrži dovoljne količine gvožđa, vitamina C i ostalih nutrijenata koji su neophodni da bi beba rasla i razvijala se na pravi način. Kravlje mleko može čak izazvati i nedostatak gvožđa kod beba jer proteini koji se u njemu nalaze iritiraju sluzokožu probavnog trakta pa može doći i do pojave krvi u stolici.

Onoga trenutka kad se bebina probava razvije dovoljno da bez problema svari kravlje mleko ono treba da postane sastavni deo detetove ishrane. Bogato je kalcijumom koji potpomaže dobar rast i razvoj kostiju i zubića, reguliše pojavu ugrušaka u krvi i utiče na razvoj mišića. Pored kalcijuma, mleko sadrži i vitamin D, koga sadrži veoma mali broj prirodnih namirnica. Vitamin D potpomaže apsorpciju kalcijuma u organizam što dodatno utiče na zdravlje kostiju.

mleko2

U mleku se nalazi i protein rasta kao i ugljeni hidrati koji će detetu obezbediti potrebnu energiju za ceo dan. Istraživanja su pokazala da dovoljne količine kalcijuma u organizmu smanjuju rizik od povišenog krvnog pritiska, raka debelog creva i fraktutre kukova u kasnijem životu.

Koliko mleka dnevno treba da piju deca starija od godinu dana?

Prema Američkoj asocijaciji pedijatara sva deca starija od godinu dana, dnevno bi trebalo da popiju oko 2-2 ½ šolje mleka ( šolja od 250 ml). Isto tako preporučuje se punomasno mleko osim u slučajevima kod deca kojima preti gojaznost.

Ne nudite deci više od tri šolje mleka dnevno jer bi ih moglo zasititi pa neće uzimati drugu neophodnu hranu.

Mogu li deca piti obrano mleko?

Obrano mleko sa manjim postotkom masti se ne preporučuje za decu staru godinu dana i sa tim se treba pričekati jer su u tom periodu deci potrebne masnoće iz mleka koje potpomažu apsorpciju vitamina A i D. S druge strane obrano mleko sadrži previše proteina i minerala za decu tog uzrasta. Tek kada dete napuni dve godine možete razmotriti upotrebu obranog mleka.

mleko3

Šta ako dete ne voli kravlje mleko?

Pošto je kravlje mleko potpuno drugačije teksture i ukusa od majčinog mleka često se dešava da ga klinci u početku odbijaju. Da bi se dete lakše priviklo na kravlje mleko u početku ga mešajte sa majčinim, neka omer u početku bude 3:1 u korist majčinog mleka pa s vremenom samnjujte razliku sve dok majčino mleko u potpunosti ne zamenite kravljim.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar