Menu 

Dojenje je apsolutno najbolji i najzdraviji način na koji možete hraniti svoju bebu, ali kad dođe vreme za prestanak to može biti poprilično težak proces. Mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da lakše prestanete dojiti.

Prema posledjim preporukama Svetske zdravstvene organizacije i udruženja pedijatara širom sveta dojenje se preporučuje tokom cele prve godine bebinog života, a tokom prvih šest meseci se savetuje hranjenje bebe isključivo majčinim mlekom.

Ako zbog posla ili bilo kojih drugih razloga morate prestati sa dojenjem mi ćemo vam predložiti neke od proverenih načina i saveta kojima su mnoge majke širom planete svoje  bebe uspele odviknuti od sisanja bez previše muke.

dojenje bebe2

Krenite postepeno

Potrebno je da imate strpljenja i idete korak po korak. Za početak izbacite samo jedan podoj u toku dana. Umesto da dojite dete u vreme ručka ili večere “zavarajte” ga sokićem iz flašice ili čaše u zavisnosti koliko je dete staro. Umesto sokića detetu možete dati i kravlje ili zamensko mleko, opet u zavisnosti od starosti deteta. Pripremite se na to da će dete biti poprilično razdražljivo i nervozno zbog promene rutine, ali nemojte pospustiti i podojiti dete. Onog trenutka kad se dete navikne na sokić ili mleko u određeno vreme i više ne pravi probleme oko toga na isti način izbacite još jedan podoj u toku dana. Nastavljajte sve dok u potpunosti ne prestanete sa dojenjem.

Skrenite bebi pažnju

Promenite okruženje. Za dojenje odaberite okruženje u kući u kome inače niste dojili bebu. Nakon nekog vremena postoji velika mogućnost da dete uoči razliku između dojenja i vremena za flašicu ili čašicu. Može pomoći i da detetu skrenete pažnju crtićem ili knjigom koju voli da sluša ili zamolite tatu da se baš u to vreme igra sa detetom, mazi, golica,… Ovakve sitne diverzije mogu upaliti da umesto dojke detetu date flašicu ili čašu sa mlekom, čajem ili sokićem.

Vodite računa o dojkama

Kad počnete dete odvikavati od dojenja osetićete veliku neugodnost u dojakama jer postoji mogućnost da budu teške, pune mleka i veoma bolne. Redovno izdajajte tek dovoljne količine mleka da vam bude ugodnije, ali opet ne previše da mleko prestane nadolaziti.

dojenje3

Zaustavite dotok mleka

Poslednji korak jeste da u potpunosti prekinete dotok mleka. Nekim ženama to veoma lako polazi za rukom dok se neke poprilično muče. Da biste zaustavili proizvodnju mleka možete tražiti od lekara lekove koji će vam u tome pomoći ili možete probati neke od prirodnih načina.

Jedan od proverenih načina jeste da u grudnjak stavite ohlađene obloge od listova kupusa i menjate ih tokom dana. Važno je da stavite nove ohlađene listove čim se oni u grudnjaku zagreju. Drugi prirodni način da zaustavite mleko jeste čaj od žalfije koji ćete piti nekoliko puta tokom dana uz dodatak kašičice meda, ako vam je ukus previše ružan.

Mnoge žene smatraju da je prestanak dojenja poprilično teško i traumatično iskustvo kako po mamu tako i po bebu. Kako se nositi sa emocijama, kako odavajanje od sisanja utiče na mamu i na bebu te još nekoliko veoma korisnih saveta pronaći ćete u tekstu “Odvikavanje od dojenja za mame i bebe”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar