Menu 

Osip kod beba je, na žalost, vrlo čest. Muče i bebu i majku. Doktori nude niz krema i antibiotika, ali vi probajte i sa ovim prirodnim preparatima.

Sa njima, ipak, znate šta ulazi kroz kožu vaše bebe, a reč je prirodnim i sigurnim preparatima, koje možda već imate u kući, a  do kojih je lako doći. Porazgovarajte sa doktorom o ovim prirodnim alternativama.

osip kod bebaOsip na temenu

Najčešći je kod manjih beba i do njega dolazi kada žlezde luče previše prirodnog ulja. Obično je najbolje da čistite redovno teme mlakom vodom i obrišete lagano mekim peškirićem. U ovom slučaju vrlo je korisna i zobena kaša. Sameljite je u prah i pomešajte 1/3 šolje ovog praha sa sa ¼ šolje vode. Nanesite smesu na bebino teme i ostavite da deluje 10 minuta. Posle operite nežno mlakom vodom. Nakon toga na teme umasirajte par kapi maslinovog ulja.

Vrlo korisno u slučaju ovog, ali i drugih osipa kod beba je ulje vitamina E. Ono štiti i obnavlja kožu, stvara neku vrstu barijere i brani telo od štetnih bakterija. Možete ga nanositi direktno na kožu zahvaćenu osipom. Dobro deluje uz neven.

Osip oko usta

Ponekad se javlja i na jeziku i vrlo je neugodan jer može doći do oticanja i problema sa ishranom. Za bebe starije od 6 meseci nanesite prstom u usta i oko usta 2 kašike čistog jogurta sa probioticima. Ulje organskog belog luka takođe može biti delotvorno, nanosi se (kap-dve) četiri puta na dan.

Pelenski osip

Ovaj osip najčešće nastaje zbog mokre kože, naravno, zbog pelena. Važno je da često menjate pelene i da par puta tokom dana date vremena koži bebe da diše. Ostavite bebu pokrivenu samo peškirićem (pazite samo da je u sobi dovoljno toplo). Za pelenski osip je ulje nevena odlično. Pomešajte ga sa malo vode i nanesite na kožu, posebno u vreme kada će beba duže biti u pelenama.

osip kod beba

Ekcem

Da, i bebe ga mogu imati – suva koža koja se guli i izaziva svrab. Zaista neugodno, a može do njega doći kao reakcija na hranu ili sapun ili deterdžent. Morate prvo da protumačite šta je to što bebi smeta i da to eliminišete. Da biste ublažili ovaj problem ubacite dve vrećice čaja – jedan od kamilice, a drugi od koprive u 2 šolje kipuće vode. Kada se čaj ohladi, nanesite ga uz pomoć kuglice vate na bebinu čistu kožu zahvaćenu ekcemom.

Biljke

Već smo pomenuli neke biljke koje su korisne protiv osipa kod beba, ali ističu se neven, lavanda i aloe vera. Od nevena možete skuvati čaj i nanositi na područja zahvaćena osipom ili koristiti razblaženo ulje.

Kako lavanda deluje antibakterijski i antiseptički, uz to dobra je za zacelenje rana, koristi se u aromaterapiji za umirenje i relaksaciju. Ako koristite neko eterično ulje obavezno ga stavite tek par kapi i razblažite sa vodom ili maslinovim uljem ili uljem vitamina E.

Aloe vera gel je bezbedan za bebe i možete ga nanositi na problematična mesta kuglicom vate.

Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar