Menu 

Najnovija istraživanja su pokazala da prevremeno rođene bebe imaju bolje razvijene govorne sposobnosti do 18 meseca straosti, ako su od samog rođenja izložena odraslim razgovorima. To znači da vašim bebicama treba što više da pričate i to po mogućnosti bez tepanja.

Stručnjaci decenijama pokušavaju dokazati da deca kojoj se od samog rođenja nije pričalo kasnije mogu da pate od određenih govornih blokada i nedostataka, a sada su taj šablon pokušali preneti i na prevremeno rođene bebe te otkriti kako nedostatak „odraslog razgovora“ deluje na njihov razvoj i kasnije jezičke sposobnosti.

U studiji objvljenoj u medicinskom časopicu Pediatrics o ovome je pričala dr Betty Vohr iz medicinske škole na Brown univerzitetu i lekar bolnice Providence R.I. Ona je objasnila da intenzivna nega novorođenčadi na neonatologiji podrazumeva izloženost zvukovima monitora i ostalih mašina koje se tamo nalaze, ali ne i razgovoru odraslih.

3475103757_d7d31b90ac_z

Ona i njen tim su proučavali 36 prevremeno rođenih bebica koje su rođene sa težinom ispod jednog kilograma. Bebe su praćene do 32 nedelje starosti, odnosno snimano je koji to zvukovi okružuju bebu. Bebe su ponovno testirane sa navršenih 7 i 18 meseci, a rezultat je bio prilično interesantan.  Naime, bebe koje su tokom dana čule najmanje 100 različitih reči su imale neuporedivo bolje jezičke sposobnosti od beba kojima se manje pričalo.

Prema ovoj studiji zaključeno ja da svako povećanje iznad 100 novih reči po satu u 32 nedelje koliko su bebe praćene je rezultiralo sa 2 odsto boljom jezičkom sposobnošću kod beba od 18 meseci, što je zaista fenomenalno otkriće.  Lekari zaključuju da bi roditelje čije bebe leže na neonatalnom odelu trebalo podsticati i ohrabrivati da što više pričaju svojim bebama.

Oni takođe naglašavaju da 100 dodatnih reči po satu uopšte nije teško postići, dovoljno je da bebama pevate pesmice, pričate kakav vam je bio dan, pričate o planovima za budućnost ili jednostavno pričate o vremena. Isto tako preporučuje se da članovi bebine porodice snime svoje glasove, priče i pesmice koje bi im osoblje moglo puštati.

Lekari su tokom ovog istraživanja zaključili da bebe posebno reaguju na majčin glas, a to pokazuju rezultati koji kažu da su bebe kojima je majka pričala i bila prisutna, jezički sposobnije. Samo prisutsvo majke je veoma važno. Isto tako lekari naglašavaju da je potrebno još mnogo istraživanja da bi se tačno utvrdilo šta to pozitivno utiče na razvoj preveremeno rođenih beba.

Roditelji često imaju problem sa vremenom i ne mogu u bolnici provoditi onoliko vremena koliko bi želeli posebno ako imaju straije dete kod kuće o kome treba voditi računa, ovo najnovije istraživanje pokazuje da bi što više vremena trebali provoditi u bolnici pored nedonoščeta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar