Menu 

Znate da se trebate zagrijati prije trčanja i na to ne zaboravljate, ali da li pazite dovoljno na stopala? Provjerite još jednom, da vas ne bi uhvatili bolovi ili uganuća.

Uvijek prije i poslije trčanja uradite ova istezanja i vaše noge će vam biti zahvalne, a spriječićete povrede stopala.

Upala plantarne fascije je povreda ili upala ligamenata, tetive, uopšte, dijela stopala od sredine pete do početka prstiju. Ovo se može desiti mnogim trkačima, posebno onima koji pretjeruju sa treninzima. Bol je posebno izražena u peti, ali mogu se javiti i trnci i bolovi u korjenu prstiju. Da biste ovo spriječili i da zbog toga ne biste morali odustajati od trčanja primjenjujte ove vježbe.

Možete ih raditi i u kancelariji na stolici ili kod kuće na kauču, u bilo koje doba dana.

Sjedite na stolicu ili klupu, savijte lijevu nogu i stavite lijevi gležanj na desno koljeno. Uhvatite prste lijeve noge lijevom rukom i pomjerajte ih u desno, zadržite par minuta, pa pomjerite u lijevo i zadržite, takođe, par minuta. Ponovite ovo 10 puta, pa sve isto sa drugom nogom.

Ovu vježbu radite 3 puta na dan.

Ne zaboravite i na prste. Sa sljedećom vježbom jačate mišiće stopala i spriječavate povrede. Sve što treba da radite je da skvrčite, pa otpustite prste nogu. Tako ponavljate nekoliko puta. Možete ovu vježbu raditi stojeći ili sjedeći. Zamislite da prstima nogu gnječite lopticu. Ponavljajte što češće u toku dana.

vježbe za stopala

By: bark

Za stopala je dobra i ledena masaža. Nakon dugog trčanja vašim umornim stopalima bi dobro došla mala pomoć. Uvijek u zamrzivaču držite zaleđenu plastičnu flašu vode. Poslije trčanja je stavite ispod stopala i kotrljajte je. Na ovaj način ćete umiriti tabane, ublažiti bol i upale, ali i zagladiti stopala.

Da li ste vi imali problema sa stopalima zbog trčanja? Kako ste ih rješavali?

Detaljnije vježbe pogledajte u videu:

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. koca

    Trcim oko 3-3,5 km svaki dan ali nikada ne zagrevam misice na nogama i stoplaima, ni pre i ni posle trcanja. Zasto? pa zato sto sam lenj da radim to. Krecem laganijiim tempom pa se oni ti zagrevaju a posle trcanja produzavam da setam jos jedno 30 minuta. za sada se nisto nije desilo, grcevi ili istegnjuca, ali mislim da cu morati da odradim vezbe zagrevanja.

Napišite komentar